Tata Motors vrea să cumpere uzina Ford din Gujarat. Proprietarul Jaguar Land Rover intenționează să producă mașini electrice în această fabrică

Bogdan Bârliga 31.05.2022, 10:33
Tata Motors vrea să cumpere uzina Ford din Gujarat. Proprietarul Jaguar Land Rover intenționează să producă mașini electrice în această fabrică

Ford are nevoie de fonduri consistente pentru a pune în practică planul de electrificare și începe să renunțe la mai multe uzine.

Grupul american anunțase la anul trecut că vrea să renunțe la producția mașinilor cu motoare convenționale în India și din acest motiv ar putea să închidă una dintre cele două fabrici deținute în această țară.

O nouă strategie

Tata Motors a semnat un acord pentru potenţiala achiziţie a fabricii deținută de Ford în vestul statului Gujarat, deoarece vrea să-şi extindă producţia de vehicule electrice, se arată într-un material reuters.com.

Statul indian a aprobat o schemă de 3,5 miliarde de dolari pentru a stimula producţia de vehiculele nepoluante, în vederea reducerii importurilor de petrol şi a poluării.

Tata Motors este cel mai mare producător de mașini electrice din India și prin această achiziție poate să se orienteze și către alte piețe.

Memorandumul de înţelegere semnat de cele două grupuri auto acoperă reglementările privind terenul, activele şi toţi angajaţii eligibili care lucrează la facilitatea din Sanand, statul Gujarat.

Grupul indian va investi în noi utilaje şi echipamente la această fabrică, prin divizia sa de mobilitate electrică, pentru a produce anual 300.000 de unităţi, după finalizarea lucrărilor.

Ford Otosan a preluat uzina de la Craiova

Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, va prelua proprietatea asupra fabricii de la Craiova și a activității de producție din România.

Prin transferul proprietății, fabrica de la Craiova va beneficia de o rețea largă de competențe și de transfer de know-how prin experiența echipei Ford Otosan în proiectarea, dezvoltarea și construirea de vehicule comerciale și electrice.

Uzina de la Craiova va juca un rol cheie pentru activitatea Ford în Europa sprijinind în același timp planurile companiei cu privire la electrificare (Model e) și vehicule comerciale (Ford Pro).

Ce modele electrice se vor fabrica la uzina Ford de la Craiova

În primul rând crossover-ul Ford Puma primește o versiune complet electrică și va fi produs începând cu anul 2024 la Craiova.

Vehiculul multifuncțional compact Ford Tourneo Courier va fi, de asemenea, construit la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică începând 2024.

Vehiculul comercial electric anunțat de Ford de anul trecut va fi produs tot din anul 2024 și este următoarea generație Ford Transit Courier.

Ford a mai anunțat că în acest an se va opri fabricarea modelului EcoSport deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe producția de vehicule comerciale și electrice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...