Ford EcoSport va mai fi produs doar în acest an. La uzina din Craiova vor fi fabricate trei modele electrice din 2024

Bogdan Bârliga 14.03.2022, 11:26
Ford EcoSport va mai fi produs doar în acest an. La uzina din Craiova vor fi fabricate trei modele electrice din 2024

Ford Otosan preia uzina companiei americane de la Craiova de la Ford Europe și va urma un proces amplu de electrificare.

În România vor fi produse trei modele auto full electrice din 2024 și Ford a anunțat că acesta va fi ultimul an în care va produce modelul EcoSport.

Uzina Ford din Craiova are un nou proprietar

Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, va prelua proprietatea asupra fabricii de la Craiova și a activității de producție din România.

Uzina de la Craiova va juca un rol cheie pentru activitatea Ford în Europa sprijinind în același timp planurile companiei cu privire la electrificare (Model e) și vehicule comerciale (Ford Pro).

Prin transferul proprietății, fabrica de la Craiova va beneficia de o rețea largă de competențe și de transfer de know-how prin experiența vastă a echipei Ford Otosan în proiectarea, dezvoltarea și construirea de vehicule comerciale și electrice.

Ce modele electrice se vor fabrica la uzina Ford de la Craiova

În primul rând crossover-ul Ford Puma primește o versiune complet electrică și va fi produs începând cu anul 2024 la Craiova.

Vehiculul multifuncțional compact Ford Tourneo Courier va fi, de asemenea, construit la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică începând 2024.

Ford EcoSport va mai fi produs doar în acest an. La uzina din Craiova vor fi fabricate trei modele electrice din 2024
Ford Tourneo Courier

Vehiculul comercial electric anunțat de Ford de anul trecut  va fi produs tot din anul 2024 și este următoarea generație Ford Transit Courier.

Ford a mai anunțat că în acest an se va opri fabricarea modelului EcoSport deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe producția de vehicule comerciale și electrice.

Ce produce Ford Otosan în Turcia

Viitoarea generație Transit Courier și Tourneo Courier este proiectată și dezvoltată de Ford Otosan, joint venture – ul cu Ford, în care Ford și Koç Holding sunt acționari majoritari.

Experiența în ceea ce privește sistemele de propulsie electrice, obținută de Ford Otosan prin fabricarea la Kocaeli (Turcia) a modelului E-Transit din segmentul de două tone va fi utilizată pentru a asigura cea mai bună tranziție posibilă către viitorul electric al fabricii de la Craiova.

Ford este reprezentat în Consiliul de Administrație al Ford Otosan prin intermediul unor lideri de nivel senior și  compania americană participă la supervizarea activității acestui joint venture.

Departamentul de vânzări rămâne la Ford Europa

Ford și Ford Otosan speră ca procesul de transfer al proprietății anunțat astăzi să fie finalizat în al treilea trimestru al anului 2022, proces condiționat de aprobările autorităților relevante și ca urmare a consultărilor.

Totodată, Compania Națională de Vânzări a Ford în România, precum și alte departamente ce deservesc Ford la nivel european, vor continua să-și desfășoare activitatea în același mod ca și până acum, rămânând parte din structura Ford Europa.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...