Țările în care poți supraviețui sfârșitului civilizației. Oamenii de știință le-au numit, sunt cinci la număr

Ana Anitoiu 17.08.2021, 11:33
Țările în care poți supraviețui sfârșitului civilizației. Oamenii de știință le-au numit, sunt cinci la număr

O echipă de cercetători din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a dezvăluit care sunt țările în care oamenii vor putea supraviețui sfârșitului civilizației. Sunt doar cinci la număr din întreaga lume și au câțiva factori datorită cărora ar putea rezista unei catastrofe mondiale.

Cum și-au dat seama cercetătorii care dintre țări vor rezista

Cercetătorii de la Institutul Sustenabilității Globale din Cambridge au analizat mai mulți factori ce ar putea duce la un colaps mondial. Printre aceștia se numără distrugerea ecologică, epuizarea resurselor naturale ale lumii, precum și creșterea populației mondiale.

După aceea, oamenii de știință au analizat toate țările lumii, utilizând date furnizate de Universitatea Notre Dame cu privire la Indexul Global de Adaptare. În acest fel, au stabilit care dintre ele ar putea rezista catastrofei mondiale în care lanțurile de aprovizionare se vor prăbuși, la fel ca acordurile internaționale și structurile financiare globale.

Acest studiu a fost condus de Nick King și de profesorul Aled Jones, ambii de la Institutul Sustenabilității Globale al Universității Ruskin din Cambridge. Ei au explicat care dintre țările lumii vor putea supraviețui unui asemenea dezastru.

Tarile in care poti supravietui sfarsitului civilizatiei
Imagine din Wellington, Noua Zeelanda

Care dintre țări vor rezista catastrofei

Conform cercetătorilor, țara ce va putea rezista cel mai bine unui colaps al civilizației umane ar fi Noua Zeelandă. Motivele sunt următoarele: are o populație redusă, un potențial geotermal și hidroelectric ridicat, precum și terenuri agricole pe suprafețe mari.

Pe următoarele locuri în clasamentul celor cinci țări rezistente la prăbușirea civilizației umane sunt: Islanda, Marea Britanie, Australia (Tasmania) și Irlanda. Cercetătorii au explicat care sunt principalele motive – sunt insule sau continent-insulă și beneficiază de o puternică influență a climei oceanice și de o variație scăzută a temperaturilor și precipitațiilor.

”Sunt posibile schimbări semnificative în următorii ani și decenii. Impactul schimbărilor climatice, inclusiv creșterea frecvenței secetei și inundațiilor, a temperaturilor extreme, cât și o migrație mai mare a populației, care ar putea dicta severitatea acestor modificări”, a precizat profesorul Aled Jones.

Semnal de alarmă de la peste 14.000 de oameni de știință

Precizările acestor cercetători vin în contextul în care aproape 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și 18 din România, au tras recent un semnal de alarmă. Aceștia susțin că ”semnele vitale” ale Pământului s-au înrăutățit cu rapiditate și cer trei soluții: scumpirea carbonului, eliminarea mondială a combustibililor fosili și dezvoltarea rezervelor climatice de protejare și restabilire a biodiversității.

”Este deosebit de îngrijoratoare creșterea dezastrelor naturale legate de climă, aici incluzând incendiile de vegetație din Australia din 2019-2020 și faptul că trei gaze care produc efectul de seră – dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot – au stabilit recorduri ale concentrațiilor atmosferice în 2020 și din nou în 2021”, a spus Thomas Newsome, expert în ecologie de la Universitatea din Sydney, Australia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...