Efectele dispariției City Insurance, fostul lider din domeniul asigurărilor, au dus la creșterea uriașă a prețurilor RCA. Astfel, tarifele de referinţă la poliţele RCA publicate de ASF vin cu creșteri importante. Șoferii trebuie să aibă în vedere că acestea sunt orientative, iar asigurătorii pot oferi prețuri care să fie sub tariful de referință sau peste, în funcţie de istoricul şoferului şi a altor criterii de risc pe care companiile le analizează.
Prețurile de referinţă publicate de ASF şi calculate de KPMG vin cu creşteri consistente față de luna februarie 2022, iar o categorie de vârstă trebui să plătească tarife care au crescut între 27% şi 43%, deoarece este văzută ca având un grad ridicat al riscului.
Astfel, pentru categoria de vârstă sub 30 de ani, prețurile pentru polița RCA stabilite de ASF penru următoarele șase luni, pe baza datelor calculate din ultimii cinci ani, urcă de la 1.532 lei pentru un vehicul cu o capacitate cilindrică a motorului sub 1200 și până la 4.140 lei în cazul unui vehicul cu un motor de peste 2500 cmc, notează Antena 3.
Pentru celelalte categorii de vărstă creșterile înregistrate în august 2022 față de februarie 2022 sunt între 1,5% şi 23%. Cele mai mici creşteri sunt pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, la autovehiculele cu un motor de 2001-2500 sau peste 2500 cmc. ASF a stabilit un tarif de referință la poliță RCA, astfel:
Sistemul de bonus-malus, care fie recompensează şoferii care nu au avut accidente rutiere prin reducerea unui procent din preţul oferit pentru poliţele RCA, fie adaugă un procent la preţ, influenţează preţul final al ofertei.