EXCLUSIV

Taraful de la Vărbilău este pregătit să cânte la nunta lui George Simion. „Muzica noastră e căutată. Din 30-31 de zile ale lunii, noi cântăm în 28”/ EXCLUSIV

Alexandru Catalan 16.08.2022, 20:52
Taraful de la Vărbilău este pregătit să cânte la nunta lui George Simion.  „Muzica noastră e căutată. Din 30-31 de zile ale lunii, noi cântăm în 28”/  EXCLUSIV

Taraful de la Vărbilău, cel care a intrat în atenția multor români datorită aparițiilor din cadrul emisiunii realizate cândva de Mircea Dinescu la televiziunea publică, „Politică și delicatețuri”, e astăzi una dintre „vedetele” de prim rang ale muzicii lăutărești. Ea se va regăsi la loc de cinste și la nunta politicianului George Simion, de la finele lunii august. Cel de-al doilea solist al tarafului, Dorel Radu, a dat detalii în exclusivitate pentru Impact.ro.

Care este tariful Tarafului de la Vărbilău

Potrivit purtătorului de cuvânt al tarafului, prezența acestuia la marele eveniment e aproape sigură: „Mai avem de pus la punct câteva chestiuni. Nu vă pot spune tariful, dar suntem șase persoane și e ceva distanță de parcurs până în județul Vâlcea”, a precizat Dorel Radu, 33 de ani, cel de-al doilea solist al tarafului.

Altfel, lasă el să se înțeleagă, tariful trupei sale nu e unul de speriat, pornind de la circa 1.500 de euro sau puțin mai mult, dar care crește însă în funcție de ceea ce se dorește de la lăutari, dar și de importanța evenimentului la care iau parte. Pentru nunta de la sfârșitul lunii august e foarte sigur că tariful va crește, mai ales că taraful în sine și solista acestuia, Maria Radu, pe care celebrul Mircea Dinescu nu ezita să o alinte drept „Evora din Vărbilău”, dețin unul dintre capetele de afiș ale petrecerii.

„Muzica lăutărească a avut de suferit în perioada regimului comunist. Nu eram popularizați, deși lumea știa de noi și ne aprecia foarte mult și pe atunci. Muzica noastră era și pe vremea aia, a comuniștilor, dar și astăzi, una foarte căutată!! Noi suntem de loc dintr-un sat de lăutari, foarte aproape de mina de sare de la Slănic Prahova. În fapt, suntem mai toți rude, iar muzica pe care o cântăm s-a transmis din tată în fiu”, afirmă Dorel Radu pentru Impact.ro.

Taraful de la Varbilau este pregatit sa cante la nunta lui George Simion, de la finele lunii august
Taraful de la Varbilau. Foto: Facebook/ Taraful de la Varbilau 

Motivul pentru care Taraful de la Vărbilău nu face foarte multe repetiții

El crede că pentru un lăutar nu vârsta e cea mai importantă: „decanul nostru de vârstă e bunicul meu, Radu Ionel, cel care cântă în taraful nostru la țambal. Bunicul are 80 de ani. Solista, celebra de acum Maria Evora, are 73 de ani. Și amândoi se țin foarte bine”, adaugă Dorel Radu, cel care la 33 de ani cântă și voce, dar și la acordeon.

Dorel Radu susține că în cadrul tarafului lor toate sunt atât de bine puse la punct încât nu prea există repetiții: „Noi nu facem cine știe ce repetiții. Știm foarte bine melodiile, dar și ce avem de făcut pe scenă. Fiindcă asta face parte din noi, din ființa noastră. Totul e să fim atenți la cel ce dă tonul și la ce anume melodie se referă. De obicei asta face solistul. Iar când el se pornește, e liber apoi tot taraful să se desfășoare!”.

Potrivit spuselor lui Dorel Radu, cântările nu i-au ocolit deloc vara aceasta, spre deosebire de ultimii ani. „Am avut o perioadă bună, dacă nu chiar foarte bună. De obicei o perioadă grozavă pentru noi e când avem 10 sau 12 cântări pe lună. Dar s-a întâmplat să avem în această vară și aproape 20 de cântări, pe lună. Cu toate acestea, trebuie să știți că cea mai bună perioadă pentru noi nu cade vara. În decembrie, în anii de dinaintea pandemiei, am avut și 28 de cântări. Din 31 de zile, noi am cântat 28!”, conchide el cu mândrie.

Urmăriți Impact.ro și pe