Ai vrea să dai la schimb rabla poluantă din parcare la schimb cu o mașină electrică și să mai primești și bani pentru asta? Acest lucru nu e vis, chiar se întâmplă într-o țară europeană, ca o primă măsură radicală pentru a diminua poluare și a-i convinge pe oameni că vehiculele electrice sunt mai bune. Totuși, e o țară care se confruntă cu aceleași probleme ca noi, la acest capitol.
Nu oricine își permite achiziționarea unei mașini electrice. Nu este doar o realitate românească, ci una globală, dar în Europa, autoritățile naționale fac cele mai mari presiuni pentru a diminua poluarea aerului.
Programul Rabla există și în Franța, dar nu este numit ca la noi și, cu siguranță, este mult mai avantajos decât în România. Așa fost dintotdeauna. De exemplu, francezii puteau da o mașină pe carburant mai veche la schimb cu un autoturism pe benzină, motorină sau GPL și mai primeau și o sumă consistentă pentru cumpărarea celei noi.
Acum, sumele pentru aceste categorii de mașini au scăzut tocmai pentru a descuraja cumpărarea lor, dar sporesc beneficiile dacă iei o mașină electrică.
Pe lângă conversia specifică – automobil pe carburant pe autoturism electric – statul francez îți dă până la 5.000 de euro ca primă de casare pentru viitoarea ta mașină. Suma variază în funcție de veniturile celui care se înscrie în programul lor Rabla.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Suma trebuie să reprezinte maximum 80% din valoarea vehiculului, iar pentru a beneficia de ea integral, veniturile familiei nu trebuie să depășească 13.500 de euro. La schimb, doritorii trebuie să dea fie o mașină diesel înmatriculată înainte de 2006, fie una pe benzină de dinainte de 1997.
Problema este că în Franța, prețurile mașinilor electrice sunt în continuare foarte mari și nici măcar această primă atât de generoasă nu-i convinge sau nu-i ajută pe mulți francezi să treacă de la vechiul Renault sau Citroen pe benzină la unul electric.
Francezii sunt descurajați de aceiași factori ca românii când vine vorba de a cumpăra o mașină electrică: prețul foarte mare și autonomia insuficientă a bateriilor. Ține cont de faptul că un vehicul electric, cu cât e mai ieftin, cu atât are o autonomie mai mică.
Autoritățile franceze promit, însă, că vor instala stații de încărcare publice și în parcările rezidențiale din orașele mai mici, tot ca să-i convingă pe cetățeni să renunțe la vehiculele poluante.
Automobilele ecologice sunt viitorul, fie că acceptăm asta sau nu. După cum vezi, producătorii auto deja au început să scadă mult performanțele motoarelor din cauza noilor norme de poluare. Acestea vor deveni tot mai severe și nicio companie nu va mai face mașini cu motoare pe combustie de dragul clienților. În cele din urmă, consumatorii vor lua ceea ce li se dă, atunci când îi va lăsa vechea mașină. Dar mai e mult până atunci.
De exemplu, Franța va interzice vânzarea mașinilor pe carburant până în 2040, iar din 2050, autoritățile franceze se așteaptă ca pe drumurile publice să circule doar mașini electrice.