Țara prin care gazul ar putea ajunge în Europa. Așa s-ar putea reduce dependența de Rusia

Stan Filon 30.03.2022, 08:10
Țara prin care gazul ar putea ajunge în Europa. Așa s-ar putea reduce dependența de Rusia

Se pare că s-a găsit o alternativă la gazul rusesc, cu ajutorul căreia Europa ar putea să nu mai fie atât de dependentă de țara lui Vladimir Putin. Această nouă variantă ar putea veni din Israel, prin Turcia, către Europa, însă sunt foarte multe detalii care trebuie să fie discutate. Conducta de gaz ar urma să aibă, dacă toate părțile se înțeleg, 500-550 de kilometri și ar costa 1,5 miliarde de euro.

Țara prin care gazul ar putea ajunge în Europa

Europa caută acum alternative la gazele rusești, pentru a tăia independența de țara condusă de Vladimir Putin, cel care a dat ordinul, în urmă cu o lună de zile, ca Ucraina să fie invadată. O variantă ar putea reprezenta-o Israelul, care are un zăcământ consistent de gaz natural. Ideea a fost lansată încă de acum câțiva ani și presupune construirea unei conducte submarine din Turcia până la Leviathan, cel mai mare zăcământ offshore de gaze al Israelului. Gazele naturale ar ajunge astfel în Turcia și de acolo în statele din sudul Europei.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, s-a declarat mulțumit de acest plan și este regătit să-și trimită miniștri la negocieri, deoarece consideră că o cooperare în domeniul gazelor reprezintă „unul din cei mai importanți pași pe care îi putem face împreună pentru legăturile bilaterale”.

Tara prin care gazul ar putea ajunge in Europa
Tara prin care gazul ar putea ajunge in Europa

Ce probleme ar putea întâmpina proiectul

Discuțiile dintre cele Turcia și Israel se pare că au continuat după recenta vizită a președintelui Israelului, Isaac Herzog, la Ankara și este posibil ca o serie de „decizii concrete” să fie anunțate în lunile următoare cu privire la ruta propusă și entitățile care vor participa la acest proiect. Cu toate acestea, oficialii din industria energetică sunt mai circumspecți, subliniind că limitările de producție și factorii geopolitici ar putea bloca acest proiect.

Câmpul de gaze Leviathan aprovizionează deja Israelul, Iordania și Egiptul. Operatorii zăcământului, grupul american Chevron și firmele NewMed Energy și Ratio Oil din Israel, intenționează să majoreze producția de la 12 până la 21 de miliarde de metri cubi pe an.

Uniunea Europeană a importat din Rusia 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, o cantitate care a acoperit aproape 40% din consumul său. Ministrul israelian al Energiei, Karine Elharrar, a recunoscut că mai sunt de discutat multe aspecte, inclusiv cele financiare. „Trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, ceea ce nu este evident”, a spus Karine Elharrar.

Sunt însă și probleme serioase pe care ar putea să le întâmpine proiectul, mai ales că respectiva conductă submarină ar trebui să treacă prin apele teritoriale ale Ciprului, pe care Ankara nu îl recunoaște, sau prin cele ale Siriei, cu care Ankara nu are relații diplomatice.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...