Țara pe care rușii nu au putut să o cucerească. Au avut pierderi uriașe, s-au îmbolnăvit 416.000 de soldați

Ioana Bucur 28.02.2022, 13:25
Țara pe care rușii nu au putut să o cucerească. Au avut pierderi uriașe, s-au îmbolnăvit 416.000 de soldați

Evenimentele din Ucraina sunt tragice, șocante, revoltătoare, însă nu este prima oară când Rusia este pionul principal într-o asemenea situație. Dacă am da timpul înapoi cu câteva decenii și ne-am îndrepta atenția către un alt punct de pe harta lumii, am descoperi asemănări uriașe. Aceasta este țara pe care rușii nu au putut să o cucerească. După ani întregi de atacuri și intervenții în politică, au avut pierderi uriașe în rândul armatei.

Țara pe care rușii nu au putut să o cucerească

În 1979, Rusia sau, mai bine zis Uniunea Sovietică, a decis să își trimită armata într-o țară ce fusese luată în vizorul politicii externe de multă vreme. În cele din urmă, susțin unii istorici, eșecul uriaș al campaniei ce a luat peste 14.000 de vieți în rândul rușilor și a îmbolnăvit în jur 416.000 de soldați a fost un factor important în căderea fostei superputeri.

Totul a început în aprilie 1978, când, sfătuită de sovietici, armata Afganistanului îl înlătura de la putere pe președintele Mohammed Daoud Khan, un progresist de stânga, dar care nu era comunist. N-a trecut mult până când sovieticii au recunoscut noul guvern comunist al Partidului Democrat Popular care s-a format la 28 aprilie 1978, în frunte cu Nur Muhammad Taraki, președinte al nou-înființatului Consiliului Revoluționar Afgan.

Noua politică i-a vizat pe mullahii islamici și proprietarii de terenuri bogați din mediul rural afgan, înstrăinându-i pe toți liderii locali tradiționali. Rezultatul? Insurgențe anti-guvernamentale izbucnite în nordul și estul Afganistanului.

Pe toată durata anului 1979, rușii au văzut cum guvernul lor din Kabul a pierdut controlul asupra țării. În primăvara acelui an, batalionul armatei afgane din Herat a renunțat la insurgenți și a ucis 20 de consilieri sovietici în oraș. Revoltele militare împotriva guvernului au continuat.

Pe măsură de guvernul de la Kabul pierdea din putere, rușii trimiteau tot mai multe ajutoare militare: tancuri, artilerie, arme de calibru mic, avioane de vânătoare, elicoptere, consilieri militari și civili. Până în iunie 1979, în Afganistan erau aproximativ 2.500 de consilieri militari sovietici și 2.000 de civili, iar unii dintre consilierii militari conduceau activ tancuri și zburau elicoptere în raidurile împotriva insurgenților.

Țara pe care rușii nu au putut să o cucerească. Au avut pierderi uriașe, s-au îmbolnăvit 416.000 de soldați

Peste 600.000 de soldați au fost trimiși pe front

În luna octombrie, Nur Muhammad Taraki murea sufocat cu o pernă, execuția fiind comandată de Hafizullah Amin, principalul rival din Partidul Democrat al Poporului și ministrul apărării naționale, care supraviețuise cu câteva săptămâni înainte unui atentat asupra propriei vieți, orchestrat de Taraki.

Pe 27 decembrie, trupele sovietice Spetznaz au atacat casa lui Amin și l-au ucis, instalându-l pe Babrak Kamal ca noul lider marionetă al Afganistanului. A doua zi, diviziile motorizate sovietice din Turkestan și Valea Fergana au intrat în Afganistan, lansând invazia.

A fost momentul în care insurgenții islamici din Afganistan au declarat război invadatorilor. Armamentul superior deținut și folosit de armata sovieticilor nu le-a fost de mare ajutor, insurgenții cunoșteau terenul și luptau pentru casele și credința lor.

În ciuda faptului că, până în februarie 1980, sovieticii controlau toate orașele mari, insurgenții dețineau aproape 80% din Afganistan. Rezistența incredibilă a atras atenția și sprijinul unui număr de puteri externe care cautău fie să susțină islamul, fie să slăbească URSS: Pakistan, Republica Populară Chineză , Statele Unite, Regatul Unit, Egipt, Arabia Saudită și Iran.

În 1985, când veștile despre eșecul din Afganistan ajunseseră deja în Rusia, dovadă fiind numărul tot mai mare de soldați morți pe front, liderii de la Moscova construiau o strategie de retragere. Ultimele trupe au plecat în februarie 1989.

În războiul din Afganistan au luptat peste 600.000 de sovietici. Peste 14.500 au fost uciși. Alți 54.000 au fost răniți, iar 416.000 s-au îmbolnăvit de febră tifoidă, hepatită și alte boli grave.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...