Țara în care se află ”Parisul Orientului” este în faliment. Electricitatea se dă cu rația și nu ai de unde să-ți cumperi medicamente

Nicu Stan 10.07.2021, 16:38
Țara în care se află ”Parisul Orientului” este în faliment. Electricitatea se dă cu rația și nu ai de unde să-ți cumperi medicamente

Țara în care se află ”Parisul Orientului” este în faliment. Electricitatea se dă cu rația și nu ai de unde să-ți cumperi medicamente. Populația își strigă disperarea plin ample proteste.

O țară este în faliment. Populația nu mai poate cumpăra medicamente, iar electrictatea și apa se dau cu rația

Țara în care se află ”Parisul Orientului” este în faliment. Electricitatea se dă cu rația și farmaciile s-au închis, astfel că nu ai de unde să-ți cumperi medicamente.

Situația din Liban se înrăutățește cu fiecare zi care trece. Țara trece printr-una dintre cele mai grave crize economice din ultimii 170 de ani, conform Băncii Mondiale.

Beirutul este recunoscut ca ”Parisul Orientului”
Beirutul este recunoscut ca ”Parisul Orientului”

Cele două centrale ale Libanului, oprite

Cele două mari centrale de electricitate ale Libanului au fost oprite încă de vineri, lăsând mare parte din țară în beznă. De asemenea, farmaciile au intrat în grevă din cauza lipsei de medicamente.

Principalele centrale termice din Liban au fost oprite, din cauza lipsei  combustibilului. Oprirea centralelor a agravat o situaţie deja complicată pentru populaţie care în multe zone avea acces la electricitate numai două ore pe zi.

Multe farmacii au fost închise

Peste criza energiei electrice s-a mai adăugat și lipsa crizei de medicamnete, care a făcut ca vineri majoritatea farmaciilor din ţara să intre în grevă.  Asociaţia deţinătorilor de farmacii a anunţat că 80% din farmaciile din capitala Beirut, cunoscut și ca ”Parisul Orientului”, sunt închise, iar în ţară procentul scade la 50%.

Unele medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor în ultimele luni, populația fiind nevoită să apeleze la reţelele de socializare pentru ajutor în procuarea lor, inclusiv la prieteni şi familiile din străinătate, precizează Mediafax.

Nici apa nu mai este la liber

În anumite zone semnificative din ţară se confruntă şi cu raţionalizarea apei, întrucât staţiile de pompare sunt alimentate cu motorină şi nu au resursele necesare pentru a funcţiona la capacitatea normală.

Astfel, Libanul este într-o criză economică acută, iar moneda sa, lira libaneză, este prăbuşită. De asemenea, hiperinflaţia care a scăzut valoarea monedei la minime istorice și a condus populaţia şi companiile să folosescă dolarul sau alte valute în tranzacţiile zilnice. Pe de altă parte, Banca Centrală din Liban mizează încă pe moneda locală şi nu eliberează credite şi subvenţii în valută, respectiv în dolari.

Jumătate dintre libanezi sunt săraci

De asemenea, lipsa valutei străine pentru companiile din domeniu energetic şi farmaceutic face dificilă plata unor furnizorilor de combustibil şi medicamente.

Nu în ultimul rând, economia eşuată a Libanului a lăsat jumătate dintre libanezi în sărăcie, fapt care a dus la crearea de proteste masive de stradă.

Urmăriți Impact.ro și pe