VIDEO EXCLUSIV

Țară în care Loredana Groza voia să emigreze în perioada Epocii de Aur. Tatăl ei recunoaște că nu a ajutat-o cu bani: „Singură și-a făcut casă”. VIDEO EXCLUSIV

Ana Maria Păsat 27.01.2023, 18:08

În interviul exclusiv pentru Impact.ro, poetul Vasile Groza ne-a vorbit despre primele deplasări peste hotare ale celebrei sale fiice, din perioada comunismului, în Polonia și în Coreea de Nord. Cu acest prilej, am aflat că, odată ajunsă în RFG, ea a fost tentată să nu mai revină în țară. Chiar dacă familia a sprijinit-o să ajungă artistă, Vasile Groza nu ne-a ascuns faptul că Loredana nu a avut nevoie și de ajutorul lor financiar.

”A umblat mult și aș putea să spun că dacă aș fi în locul ei aș scrie niște cărți”

Loredana Groza s-a impus, ca artistă, încă din vremea comunismului, iar în prezent este una dintre cele mai bune voci autohtone. Potrivit mărturisirilor făcute de tatăl său, în exclusivitate pentru Impact.ro, primele ei deplasări peste hotare au fost în Polonia și în Coreea de Nord, unde a stat o lună de zile. Odată ajnsă în RFG, artista a avut un moment în care s-a gândit să rămână acolo:

„Prima oară a fost, cred, în Polonia, cu Gabriel Cotabiță. Apoi în Coreea de Nord, la festival. A stat o lună de zile. A fost marea ei ieșire.

De asemenea, la festivalul de la Dresda, până în Revoluție, unde a luat și un premiu. A făcut o impresie mare acolo. Cu ocazia asta, a ajuns și în RFG, singură.

Când s-a văzut acolo prin magazine, s-a gândit: ”Ce ar fi să nu mă mai întorc. Dar, ce să fac aici?”. Și a venit înapoi. Dar tot în acea perioadă, a fost și în Israel.

Și când a simțit libertatea aceea, cu de toate, a venit acasă cu o valiză de bomboane. A umblat mult și aș putea să spun că dacă aș fi locul ei aș scrie niște cărți, pentru că are multe de spus. Are deja scrise două cărți”, ne-a povestit Vasile Groza.

Citește și Cum arăta Loredana Groza la 20 de ani. Cât de mult s-a transformat diva!

„Nu a așteptat ajutorul nostru”

Chiar dacă familia a sprijinit-o să ajungă o mare artistă, tatăl Loredanei Groza nu ne-a ascuns totodată nici faptul că fiica sa nu a avut nevoie de ajutorul lor financiar. Până să câștige primii bani, managerul acesteia a fost chiar mama ei, care i-a fost și învățătoare, în clasele primare:

„N-am contribuit prea mult din punct de vedere financiar. Din capul locului, ea și-a făcut autogospodăria ei. A început să cânte de la Steaua fără nume și Mamaia, pe bani, și și-a făcut singură conduita, fie bănească sau cea de creație.

Pe timpul acela nu se făceau colaborări plătite, fiecare compozitor voia să se afirme, prin cântăreți. Mai degrabă, aș afirma că ea a avut grijă de noi.

Nici noi nu am fost nimeni, dar nu a așteptat ajutorul nostru, singură și-a făcut casă. La început, soția mergea cu ea, ea era impresarul, managerul ei.

Mergea, făcea, dregea, fiind o femeie cu gust, ca acum. E omul perfect. Și așa e și Lori. Nu pleacă de acasă, dacă nu e perfectă. E foarte pretențioasă, prin tot ce face”, a adăugat Vasile Groza, exclusiv pentru Impact.

Citește și Cum îi spunea Loredana Groza mamei ei în copilărie. Dezvăluiri din familia artistei. „Așa ajunsese să îi zică”. Video!

Urmăriți Impact.ro și pe