Țara în care locuitorii trăiesc după două fusuri orare. A fost interzisă trecerea la ora de vară

Narcisa Tomulescu 26.03.2023, 19:04
Țara în care locuitorii trăiesc după două fusuri orare. A fost interzisă trecerea la ora de vară

Trecerea la ora de vară te debusolează? Imaginează-ți cum ar fi să trăiești într-o țară în care locuitorii funcționează după două fusuri orare! La asta s-a ajuns într-un stat în care Guvernul a decis în ultimul moment să nu se mai schimbe ora oficială în 2023.

Oamenii s-au trezit cu două fusuri orare într-o țară după trecerea la ora de vară din 2023. Cum a fost posibil, vă veți întreba. Situația fără precedent s-a creat ca urmare a unui conflict între autoritățile politice și cele religioase.

Țara care funcționează pe două fusuri orare după ce s-a renunțat la schimbarea orei oficiale

În Europa Parlamentul European a adoptat o lege care permite țărilor membre să aleagă dacă vor să mai schimbe ora sau să rămână cu o singură oră oficială pe tot parcursul anului. În Liban, însă, Guvernul a decis de la sine putere ca țara să nu mai treacă la ora de vară în ultima duminică din luna martie, cum se întâmpla până acum.

Autoritățile guvernamentale și religioase de la Beirut, în conflict din cauza trecerii la orei de vară
Autoritățile guvernamentale și religioase de la Beirut, în conflict din cauza trecerii la orei de vară

Decizia premierului interimar libanez, Najib Mikati, nu a fost privită cu ochi buni de liderii religioși creștini.  Aceștia nu au fost de acord cu hotărârea lui Najib Mikati, care a anunțat că trecerea la ora de vară va fi amânată până după încheierea Ramadanului, care a început pe 22 martie și se va încheia pe 21 aprilie. Decizia este menită să-i ajute pe musulmani să încheie mai repede postul zilnic, odată cu înserarea; dacă s-ar fi trecut la ora de vară, soarele ar fi apus mai târziu, iar numărul de ore de post ar fi fost mai mare.

În opoziție cu decizia Guvernului, autorităile creștine au anunțat că vor da ceasurile înainte ca în fiecare an, în ultima duminică din martie.

Situație vecină cu absurdul, după disputa privind trecerea la ora de vară

Disputa dintre autoritățile guvernamentale și cele religioase din Liban a creat o situație cel puțin bizară. Cum unele instituții au schimbat deja ora, iar altele au refuzat să o facă, mulți cetățeni libanezi nu știu acum cum să își facă programul. Situația afectează funcționarea instituțiilor, a companiilor de transport public și privat, dar și a instituțiilor de învățământ. Dacă mai pui la socoteală și faptul că multe gadgeturi sunt setate astfel încât să schimbe automat ora, în funcție de zona în care te afli, rezultă o stare de confuzie greu de descris în cuvinte.

Dacă pe Glob mai există state în care există mai multe fusuri orare, dată fiind întinderea lor pe mai multe meridiane, Libanul este o țară care are 88 de kilometri în cea mai lată zonă a sa. Iată, deci, cum diviziunea profundă dintre creștini și musulmani creează din nou probleme majore într-o țară care a avut mult de suferit în urma unui război civil în anii 1970-1980.

Urmăriți Impact.ro și pe