Îngrijorările legate de inflație alimentate de reducerea producției de petrol OPEC+, înaintea venirii iernii

Andrei Dumitrescu 06.10.2022, 14:33
Îngrijorările legate de inflație alimentate de reducerea producției de petrol OPEC+, înaintea venirii iernii

Oferta mondială de petrol se va restrânge, intensificând îngrijorările legate de creșterea inflației, după ce grupul de națiuni OPEC+ a anunțat cea mai mare reducere a ofertei din 2020 până în prezent, înaintea embargourilor impuse de Uniunea Europeană asupra energiei rusești.

Măsura a adâncit o ruptură diplomatică între blocul susținut de Arabia Saudită și națiunile occidentale, care se tem că prețurile mai mari la energie vor afecta economia globală fragilă și vor împiedica eforturile de a priva Moscova de veniturile din petrol în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Contractele futures globale la țiței au sărit în această săptămână, revenind la maximele ultimelor trei săptămâni, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor, inclusiv Rusia, au convenit miercuri să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi chiar înainte de sezonul de vârf al iernii.

„Suntem îngrijorați de o revenire a prețurilor internaționale ale petrolului”

Acest lucru este posibil să ducă la creșterea prețurilor, în special pentru petrolul din Orientul Mijlociu, care satisface aproximativ două treimi din cererea Asiei, au declarat participanții din industrie, adăugându-se la preocupările legate de inflație, în timp ce guvernele din Japonia și India luptă împotriva creșterii costurilor de trai, în timp ce Europa este de așteptat să ardă mai mult petrol pentru a înlocui gazul rusesc în această iarnă.

„Suntem îngrijorați de o revenire a prețurilor internaționale ale petrolului, care au dat semne de calmare începând cu al doilea trimestru”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al SK Energy, cel mai mare rafinator din Coreea de Sud.

O altă sursă sud-coreeană din domeniul rafinării a declarat că reducerea ofertei ar putea readuce prețurile la nivelurile înregistrate în al doilea trimestru.

Coreea de Sud, a patra economie ca mărime din Asia și o putere de producție, a văzut costurile explodând din cauza creșterii prețurilor materiilor prime.

Brent a ajuns la 139,13 dolari pe baril în martie, cel mai ridicat nivel din 2008, după ce războiul din Ucraina a stârnit temeri legate de pierderea ofertei de petrol rusesc.

Legături strânse între Rusia și Arabia Saudită

Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat că reducerea reală a ofertei va fi de aproximativ 1 milion până la 1,1 milioane de bpd, un răspuns la creșterea ratelor dobânzilor globale și la slăbirea economiei mondiale.

Această măsură a declanșat un răspuns dur din partea Washingtonului, care a criticat acordul OPEC+ ca fiind lipsit de viziune. Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden va continua să evalueze dacă va elibera și alte stocuri strategice de petrol pentru a reduce prețurile.

„Arabia Saudită, EAU (Emiratele Arabe Unite) și Kuweit vor prelua probabil cea mai mare parte din povara reducerilor”, a declarat Tilak Doshi, director general al Doshi Consulting, care a lucrat anterior la Saudi Aramco.

„Este o palmă dată lui Biden de OPEC+”, a spus el, adăugând că legăturile dintre Rusia și Arabia Saudită par din ce în ce mai strânse.

În timp ce purtătorul de cuvânt al SK Energy se așteaptă ca eliberarea rezervelor americane să se accelereze înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din SUA din noiembrie, analiștii de la RBC Capital au declarat că vânzările ulterioare vor fi probabil mai mult incrementale.

Cine mai cumpara petrol rusesc. Tari importante au renuntat la importurile din Rusia
Petrol rusesc

„Este puțin probabil să asistăm la o altă eliberare blockbuster pe termen scurt”, a adăugat banca.

Reducerile OPEC+ sporesc îngrijorările legate de aprovizionare, în condițiile în care sancțiunile Uniunii Europene asupra țițeiului și produselor petroliere rusești intră în vigoare în decembrie și, respectiv, februarie, ceea ce a determinat Morgan Stanley să majoreze previziunile privind prețul petrolului.

Participanții din industrie estimează că pierderea de țiței rusesc se va situa între 1 și 2 milioane de bpd, în funcție de modul în care Moscova va reacționa la plafonarea prețurilor la petrolul rusesc de către G7. Această politică are ca scop să asigure că petrolul rusesc continuă să curgă către economiile emergente, dar la prețuri mai mici pentru a reduce veniturile Moscovei.

„Piața încă subestimează pierderea reală”, a declarat un trader de țiței din Singapore, care a refuzat să fie numit din cauza politicii companiei.

Măsura luată de OPEC+ a provocat avertismente din partea piețelor emergente importatoare de petrol, dintre care unele au devenit deosebit de vulnerabile la șocurile de preț pe fondul recentelor probleme de aprovizionare la nivel mondial.

Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la independența față de Marea Britanie în 1948, cu o prăbușire a monedei sale, o inflație galopantă și o lipsă acută de dolari pentru a plăti importurile esențiale de alimente, combustibil și medicamente.

Președintele Ranil Wickremesinghe a avertizat că Sri Lanka va trebui să plătească și mai mult pentru combustibil, deoarece țările mai bogate își fac rezerve pentru propriile nevoi.

„Aceasta nu este o problemă cu care ne confruntăm doar noi, ci și alte câteva țări din Asia de Sud”, a declarat el joi în parlament. „Inflația globală ne va lovi pe toți anul viitor”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...