Ţara europeană care ar putea opri curentul electric câteva ore pe zi. Actuala criză energetică a pus autorităţile pe gânduri

Dumitrică Roxana 22.07.2022, 09:57
Ţara europeană care ar putea opri curentul electric câteva ore pe zi. Actuala criză energetică a pus autorităţile pe gânduri

Europa se confruntă cu multiple crize în mod concomitent: războiul din Ucraina, pandemia și criza economică, creșterea prețurilor la facturile de energie, criza climatică și a naturii din ce în ce mai acută. Astfel, ţările caută tot felul de soluţii pentru gestionarea resurselor.

Elveția ia în calcul oprirea curentului electric câteva ore pe zi

O țară din Europa se gândește serios la problmele apărute pe urma actualei crize energetice cu care se confruntă numeroase alte regiuni, astfel că nu exclude faptul că în sezonul rece să fie oprită alimentarea cu energie electrică câteva ore pe zi. Este vorba despre Elveţia, care ia în calcul posibilitatea de a apela la întreruperea alimentării cu energie electrică timp de până la patru ore, la iarnă, în cazul agravării actualei crize energetice.

„Riscul unei penurii de energie este real”, a precizat reprezentantul asociaţiei companiilor de electricitate, conform agenţiei elveţiene ATS. Comisia Europeană trebuie să sprijine crearea cooperativelor și a altor organizații care să pună producția de energie regenerabilă în mâinile cetățenilor.

Generarea de energie deținută de cetățeni și comunități poate oferi o reală independență energetică și poate debloca fonduri pentru proiecte de energie regenerabilă. Implementarea soluțiilor necesită o mobilizare imediată a finanțărilor suplimentare și a unor noi capacități de producție, pe care piețele nu le furnizează singure.

Cum economisim energie

Bugetele naționale și UE, precum și planurile de investiții publice trebuie să fie rescrise și să prioritizeze independența. Guvernele trebuie să catalizeze tranziția energetică prin politici financiare și de achiziții, și să devină investitori principali.

Eficiența energetică și economiile de energie ar trebui să se regăsească în centrul viitorului sistem energetic al Europei. Folosirea unor cantități mai mici de energie echivalează cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și cu mai puțini bani cheltuiți pe combustibili fosili rusești. Un program amplu de izolare a clădirilor, începând cu cartierele și comunitățile cele mai expuse riscului de sărăcie energetică, ar reduce dependența Europei de energie „murdară” și importată, oferind totodată protecție celor mai vulnerabili cetățeni.

Urmăriți Impact.ro și pe