Criza energetică se extinde în Europa. Franța cere cetățenilor să reducă „imediat și masiv” consumul de energie

Elena Avramescu 27.06.2022, 09:45
Criza energetică se extinde în Europa. Franța cere cetățenilor să reducă „imediat și masiv” consumul de energie

Șefii marilor companii energetice din Franța au îndemnat duminică persoanele și întreprinderile să limiteze imediat consumul de energie pentru a se pregăti pentru o criză energetică care se profilează.

Franța vrea ca cetățenii să diminueze urgent consumul de energie

„Trebuie să lucrăm colectiv pentru a ne reduce consumul pentru a recâștiga spațiu de manevră”, au spus directorii executivi ai Engie și Total într-o scrisoare deschisă publicată de săptămânalul Journal du Dimanche, potrivit Reuters.

Scrisoarea semnată de Catherine MacGregor de la Engie, Jean-Bernard Levy de la EDF și Patrick Pouyanne de la TotalEnergies menționează scăderi puternice ale transporturilor de gaze din Rusia, precum și generarea limitată de electricitate din cauza problemelor de întreținere.

Franţa intenţionează să-şi umple instalaţiile de depozitare a gazelor până la începutul toamnei, a declarat joi premierul Elisabeth Borne. Locurile de stocare a gazelor din țară sunt în prezent pline în proporție de 59%.

Invazia Ucrainei de către Rusia a aruncat în lumina reflectoarelor dependența Europei de gazul rusesc, determinând o luptă pentru a găsi surse alternative de energie.

Presa franceză a raportat în martie că guvernul a purtat discuții cu TotalEnergies cu privire la creșterea capacității de a primi GNL, după ce Statele Unite au declarat că sunt pregătite să mărească livrările către Europa.

„Acționarea de îndată ce vara aceasta ne va permite să fim mai bine pregătiți la începutul iernii viitoare, în special pentru păstrarea rezervelor noastre de gaze”, au spus directorii companiei energetice în scrisoarea lor, adăugând că eforturile de a limita consumul ar trebui să fie „imediate, colective și masive”.

Ei au vorbit despre propriile eforturi de a găsi noi surse de gaze și de a construi un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate în portul nordic Le Havre.

Franța și-a extins recent mecanismul de reglementare a prețurilor la gaze până la sfârșitul anului. Inițial programat să se desfășoare până la sfârșitul lunii iunie, sistemul este menit să limiteze efectele creșterii prețurilor la energie asupra puterii de cumpărare a consumatorilor.

Franta cere cetatenilor sa reduca imediat si masiv consumul de energie
Energie electrica Franta

Franța poate reporni o centrală electrică pe cărbune din Lorena

Guvernul francez ar putea reporni o centrală electrică pe cărbune din regiunea Lorraine, din nord-estul Franței, în această iarnă, a anunțat duminică ministerul francez al Energiei într-o declarație scrisă, confirmând un raport al radiodifuzorului RTL.

„Ca măsură de precauție, având în vedere situația din Ucraina, ne rezervăm opțiunea de a reactiva uzina Saint Avold dacă va fi nevoie în această iarnă”, a spus ministerul.

Planurile nu vor afecta eliminarea treptată a centralelor pe cărbune din Franța, a adăugat ministerul, menționând că operatorul va compensa emisiile prin măsuri precum reîmpădurirea. Producția de energie electrică din cărbune va rămâne sub 1%, au spus oficialii.

Invazia Ucrainei de către Rusia a aruncat în lumina reflectoarelor dependența Europei de gazul rusesc, determinând o luptă pentru a găsi surse alternative de energie.

Șefii marilor companii energetice din Franța au îndemnat duminică persoanele și întreprinderile să limiteze imediat consumul de energie pentru a se pregăti pentru o criză energetică care se profilează. În uzina Saint Avold nu va fi folosit cărbune rusesc, a anunţat ministerul duminică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...