Țara din lume afectată de inundații catastrofale. Mii de oameni au rămas pe drumuri / Este doliu național Video

Cătălina Burghelea 02.02.2022, 09:45
Țara din lume afectată de inundații catastrofale. Mii de oameni au rămas pe drumuri / Este doliu național Video

Autoritățile din Ecuador raportează inundații severe și alunecări de teren în provinciile Guayas, Cotopáxi, El Oro și Los Ríos, după ploile abundente din ultimele zile. Potrivit Serviciului național de gestionare a riscurilor și a situațiilor de urgență (SNGRE), râurile din provincia Guayas s-au revărsat, inundând mai multe localități. Autoritățile au scos armata pe străzi, pentru a ajuta la salvarea sinistraților.

A plouat cu găleata în Ecuador, cum nu s-au mai văzut de două decenii

Update 2 februarie, ora 09.41. Ploile torenţiale din Ecuador au provocat inundaţii catastrofale în capitala Quito, ducând la moartea a cel puţin 24 de persoane şi la rănirea altor 48. În continuare, 12 persoane sunt date dispărute, potrivit celui mai recent bilanţ provizoriu publicat de autorităţi. Situația din Quito, un oraş cu 2,7 milioane de locuitori, este fără precedent! Autoritățile locale au decretat trei zile de doliu.

Știrea inițială

Cel puțin 11 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite, după ce ploile abundente au provocat o alunecare de teren în La Gasca, un cartier aflat la nord de Quito, Ecuador. Luni, 31 ianuarie, au căzut peste 75 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, cel mai mare nivel înregistrat din 2003!

Personalul militar și SNGRE au ajutat la evacuarea mai multor familii din casele afectate de inundații din zonele Balao și Tenguel. Autoritățile au declarat că 2.000 de persoane au rămas pe drumuri în Balao, fiind instituită starea de urgență.

Inundațiile catastrofale au făcut victime

Ploile torenţiale, cele mai puternice din ultimii 20 de ani, au provocat inundații catastrofale în Ecuador. Capitala Quito se numără printre cele mai afectate orașe. Luni, 31 ianuarie, erau cel puţin 11 morţi şi 32 de răniţi, potrivit autorităţilor, care au raportat mai multe clădiri devastate, inclusiv un complex sportiv.

„În acest moment sunt 11 morţi, 15 răniți şi avem opt clădiri distruse”, a declarat Santiago Guarderas, primarul capitalei ecuadoriene.

Între timp, numărul răniţilor s-a ridicat la 32, iar familiile fără adăpost au fost cazate în opt hoteluri, a anunțat municipalitatea.

Viitura a distrus totul în cale

Cantitatea uriașă de precipitații a făcut ca un bazin de acumulare să se reverse peste un stadion în care se antrenau mai multe persoane, a adăugat edilul. Torenţii cu pietre şi noroi au ajuns pe un bulevard din capitala Quito, luând maşinile oamenilor şi inundând casele, potrivit imaginilor publicate de Protecţia Civilă Ecuador.

75 de litri pe metru pătrat!

În weekend, au căzut aproximativ 3,5 litri pe metru pătrat, iar luni, aproape 75 de litri pe metru, în condițiile în care prognoza meteo arăta că ploile nu vor depăşi doi litri pe metru pătrat. Zona afectată de ploile torențiale se confruntă şi cu întreruperi de electricitate.

„Este o cantitate record pe care nu am mai întâlnit-o din 2003”, a subliniat Guarderas.

„Am văzut cum torentul a luat un bărbat și un copil. A fost oribil”, a dezvăluit localnica Belén Bermeo, citată de ziarul El Universo din Ecuador, scrie BBC.

Majoritatea țării, afectată de ploile torențiale

Din luna octombrie tot plouă în Ecuador. Inundațiile au afectat deja 22 din cele 24 de provincii ale ţării, provocând cel puţin 18 morţi şi 24 de răniţi, potrivit unui bilanţ al Serviciului Naţional de Management al Riscurilor realizat înainte de intemperiile de luni, 31 ianuarie.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice intensifică riscul de ploi abundente în întreaga lume, deoarece o atmosferă mai caldă reține mai multă apă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...