Țara din Europa în care cetățenii nu mai au voie să plece în străinătate. Amenințarea făcută de autorități

Ana Ionescu 02.06.2021, 14:57
Țara din Europa în care cetățenii nu mai au voie să plece în străinătate. Amenințarea făcută de autorități

O ţară din Europa nu își mai lasă cetățenii să plece în străinătate. Toate persoanele care vor să părăsească acest stat sunt atent controlate de autorități, iar cei care încalcă singura condiție pentru care pot pleca în străinătate ar putea ajunge la închisoare.

Ce ţară din Europa a interzis cetățenilor să plece în străinătate

Așa cum poate mulți deja bănuiau, este vorba despre Belarus, care în ultimele săptămâni se află deja sub vizorul întregii comunități UE, după ce președintele Aleksandr Lukaşenko a deturnat un avion comercial pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici, un aprig opozant al regimului de la Minsk.

Oficialii UE sunt revoltați după acest episod și cer sancțiuni. Se pare însă că președintele Lukaşenko nu este deloc afectat de revolta pe care a creat-o și a impus noi restricții. Cetățenii din Belarus nu mai au voie să plece din ţară pe cale rutieră. Singura condiție pentru a pleca în străinătate este aceea de a prezenta un document care confirmă dreptul de ședere permanentă într-un stat străin. Cetățenii care au permis de ședere temporară nu vor putea părăsi Belarusul.

Opoziția a catalogat această măsură drept o “încălcare absolută a legii”, iar lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, spune că Belarusul a fost transformat de Lukaşenko în noua “Coree de Nord a Europei”.

Belarusul a impus restricţii privind călătoriile în străinătate în decembrie 2020, oficial în cadrul pandemiei de coronavirus. De asemenea, părăsirea ţării pe cale rutieră este posibilă cel mult o dată la şase luni.

Tara din Europa in care cetatenii nu mai au voie sa plece in strainatate. Amenintarea facuta de autoritati
Președintele Lukaşenko nu este deloc afectat de revolta pe care a creat-o în UE și a impus noi restricții

Închisorile din Belarus s-au umplut de opozanţi şi jurnalişti critici

Stanislav Ivaşkevici, jurnalist de investigaţie la Belsat, a dezvăluit că închisorile din Belarus sunt suprapopulate de jurnaliști și opozanți ai regimului de la Minsk. Președintele Aleksandr Lukaşenko a inițiat o amplă campanie de arestarea a tuturor opozanților care au protestat după alegerile prezindenţiale din 2020. Jurnaliștii care l-au criticat și opozanții ar fi supuși unor chinuri groaznice în închisori.

Potrivit lui Ivaşkevici, gardienii pun găleți pline cu clorină în celule pentru a face aerul cât mai greu de respirat. La chinuri și mai brutale sunt supuși opozanții politici. Aceștia sunt torturați și puşi în carcere fără niciun pat, în care este foarte frig, fiind nevoiți să facă mișcare non-stop pentru a nu îngheța.

Iubita jurnalistului Roman Protasevici, Sofia Sapega, în vârstă de 23 de ani, este în continuare reținută. Ea va fi pusă sub acuzare în Belarus, a anunțat, luni, ministrul de externe al țării, Vladimir Makei.

Sofia Sapega este acuzată pentru trei fapte penale: organizarea de încălcări ale ordinii publice, incitarea la ură și organizarea unor proteste în masă, fiecare dintre acuzații având pedepse cuprinse între trei și 15 ani de închisoare.