Criza criptomonedelor pare să se apropie de sfârșit. După un an 2022 dezastruos, piața monedelor virtuale pare să-și revină treptat, Bitcoin fiind „locomotiva” acestui mic „dezgheț”. Dar, după falimentul platformei de tranzacționare FTX și al celei de minerit, Core Scientific, va fi nevoie de mult mai mult pentru ca „iarna cripto” prezisă de experți să nu se instaleze definitiv.
În 2021, industria criptomonedelor ajunsese în punctul de maxim. Dar a venit 2022, un an aproape fatal pentru monedele virtuale, devastată inclusiv de două falimente majore. Totuși, încă sunt speranțe pentru această industrie.
Bitcoin a crescut timp de nouă zile consecutiv, la începutul acestui an, cea mai lungă serie de aprecieri din 2020, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Bitcoin a crescut cu peste 10% în această lună și a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele aproape 4 săptămâni, ca urmare a faptului că investitorii pariază pe calmarea inflației în Statele Unite ale Americii, dar și pe anunțurile legate de descoperirea mai multor active în valoare de 5 miliarde de dolari deținute de către platforma falimentară de tranzacționare FTX fondată de Sam Bankman-Fried.
Criptomoneda cu cea mai mare capitalizare de piață din industrie, a ajuns, joi, 12 ianuarie, la o valoare de peste 18.000 de dolari per unitate, cu o creștere de 5% în ultimele 24 de ore.
Bitcoin și-a arătat volatilitatea extremă de care este capabil, drept dovadă fiind faptul că în urmă cu fix un an era cotat la 42.000 de dolari per unitate, după un vârf de peste 68.000 de dolari per unitate înregistrat în urmă cu câteva luni de la acel moment.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Valoarea Bitcoin a scăzut cu 63% în 2022, iar pierderile înregistrate de cele mai cunoscute criptomonede variază între 55% în cazul dogecoin şi 100% în cazul terra, conform CNBC.
2022 a fost un an brutal pentru piaţa criptomonedelor. Iar implozia FTX, o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor, aflată în faliment, care a fost evaluată cândva la 32 de miliarde de dolari, a spulberat încrederea investitorilor, pe măsură ce efectele de undă ale colapsului companiei continuă să se răspândească în toată industria de profil. În general, piaţa cripto a pierdut puţin peste 2.000 de miliarde de dolari în 2022
În cea mai recentă lovitură adusă spaţiului cripto, Core Scientific, una dintre cele mai mari companii de minerit al criptomenedelor tranzacţionate la bursă din SUA în principal Bitcoin, a depus cerere pentru faliment pe 21 decembrie, invocând scăderea preţurilor criptomonedelor şi creşterea costurilor energiei.
„Mulţi americani încep să realizeze că criptomonedele sunt doar o manie speculativă şi că industria este plină de escroci”, a declarat James Royal, reporter principal la Bankrate, pentru CNBC.
După ce criptomonedele au înregistrat scăderi masive de prețuri, iar industria a fost lovită de încă un faliment răsunător, cel al platformei de tranzacționare FTX, din ce în ce mai mulți vorbesc despre „iarna cripto”. Unii văd un viitor chiar mai dezastruos pentru monedele virtuale.
Una dintre vocile autorizate, Peter Schiff, CEO și Chief Global Strategist al companiei specializate în administrarea investițiilor Euro Pacific Capital, consideră că expresia „iarna cripto” nu este una potrivită pentru a descrie situația și vine cu o variantă ceva mai prăpăstioasă.
„Aceasta nu este o iarnă cripto, deoarece ar implica și venirea primăverii pentru industrie. De asemenea, nu este nici o epocă de gheață, pentru că până și aceasta ajunge la un final” , a precizat Peter Schiff, conform wall-street.ro, care consideră că are loc „extincția cripto”.
Rămâne de văzut dacă 2023 îi va confirma previziunile sau criptomonedele vor prinde din nou „aripi”, așa cum s-a întâmplat până în fatidicul an 2022.