Țara care va avea cea mai mare armată din Europa. Va depăși Franța, Germania sau Marea Britanie din cauza amenințării rusești

Stan Filon 14.03.2023, 11:08
Țara care va avea cea mai mare armată din Europa. Va depăși Franța, Germania sau Marea Britanie din cauza amenințării rusești

Acum s-a aflat care este țara care va avea cea mai mare armată din Europa! Se teme de Rusia, așa că a dat startul înarmării, iar comenzile au început să fie trimise la cele mai mari companii producătoare de arme din lume! Vorbim despre Polonia.

Țara care va avea cea mai mare armată din Europa

Așadar, Polonia a demarat cea mai mare campanie de înarmare din ultimii 50 de ani și va deveni cea mai puternică armată din Europa. Toate acestea de frica să nu cadă pradă Rusiei, la fel ca țara vecină, Ucraina. Această teamă de a nu fi cotropiți de Rusia, a făcut guvernul de la Varșovia să cumpere arme moderne și să crească numărul de soldați.

La mijlocul lunii decembrie, trupele poloneze din Regimentul 11 Artilerie au primit 24 de obuziere autopropulsate de producție sud-coreeană K9 care pot lovi ținte aflate la 55 de kilometri distanță, ceea ce conferă regimentului noi capacități de distrugere a inamicului.

Tara care va avea cea mai mare armata din Europa
Tara care va avea cea mai mare armata din Europa

„Aveam o mulțime de sisteme vechi de artilerie”

„Ca ofițer de artilerie, sunt entuziasmat de noul echipament. Putem să manevrăm mai bine, să tragem de oriunde. Nu există niciun loc de unde nu putem trage. Aveam o mulțime de sisteme vechi de artilerie, dar acum avem arme foarte noi”, a spus căpitanul Adamiak pentru The Telegraph.

Anul acesta, Polonia va cheltui 4% din PIB pe apărare, un procent de două ori mare decât cel cerut de NATO și care va face ca Polonia să fie cel mai mare cumpărător pe cap de locuitor în domeniul apărării din cadrul alianței.

Cele 24 de tunuri reprezintă însă doar vârful unui program masiv de reînarmare lansat de armata poloneză. Polonia va primi 250 din cele mai noi tancuri Abrams M1A2 din SUA, dar va cumpăra și 1.000 de tancuri K2 din Coreea de Sud. Astfel, Polonia va avea cele mai multe tancuri din Europa. Marea Britanie, spre exemplu, are doar 227 de tancuri.

Cele mai multe tancuri din Europa

În plus, artileria va fi suplimentată cu 600 de sisteme K9, 18 lansatoare de rachete HIMARS și 288 de sisteme K239 Chunmoo din Coreea de Sud. Armata va beneficia și de peste 1.000 de blindate Borsuk făcute în Polonia, dar spațiul aerian va fi apărat și de 96 de elicoptere Apache AH-64E cumpărate din SUA și 48 de avioane de luptă FA-50 cumpărate din Coreea de Sud.

„Ne schimbăm echipamentul foarte, foarte repede. Este de fapt o revoluție, nu o evoluție”, a spus căpitanul Adamiak. Pe lângă asta, Polonia plănuiește să își dubleze numărul de soldați până la 300.000, ceea ce va face din Polonia cea mai mare putere militară din Europa. Când vine vorba de cheltuieli, Polonia va cheltui pe arme nu mai puțin de 96 de miliarde de euro până în 2035or de la granița de sud-est.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...