Țara care se teme că va fi următoarea țintă a Rusiei, dacă Ucraina va fi cucerită. „Noi urmăm”

Beatrice Dumitru 25.05.2022, 15:57
Țara care se teme că va fi următoarea țintă a Rusiei, dacă Ucraina va fi cucerită. „Noi urmăm”

După ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, tot mai multe țări se tem că vor avea soarta fostei republici sovietice. În timp ce Finlanda și Suedia au cerut integrarea în NATO după zeci de ani de neutralitate, un stat vecin cu Ucraina a avertizat că ar putea fi următorul pe lista Moscovei, dacă Rusia va cuceri Ucraina.

Țara care teme că va fi invadată de Rusia

La o săptămână de la începerea războiului, președintele Volodimir Zelenski cerea Occidentului să sporească sprijinul pentru țara sa și spunea că în cazul în care Ucraina va ceda în fața Rusiei, Vladimir Putin va ataca celelate state din Europa de Est pentru a ajunge „până la zidul Berlinului”.

Pe fondul conflictului din Ucraina, prim-ministrul slovac Eduard Heger a emis un avertisment dur cu privire la viitorul țării sale în cazul în care Rusia ar câștiga războiul din Ucraina, în timpul unei întâlniri cu oamenii de afaceri prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Țara care se teme că va fi următoarea țintă a Rusia, dacă Ucraina va fi cucerită. „Noi urmâm”
Premierul Slovaciei se teme de o posibilă invazie a Rusiei. Sursa foto: Twitter

Dacă Ucraina eșuează, urmează Slovacia. Ucraina trebuie să câștige”, a afirmat premierul slovac Eduard Heger, a cărei țară este vecină cu Ucraina, notează CNN.

„Ne-am schimbat valorile pentru gaz și petrol”

Eduard Heger a continuat criticând membrii Uniunii Europene pentru că se bazează prea mult pe energia rusă și i-a îndemnat pe lideri blocului comunitar să „nu mai compromită” principiile lor atunci când au de-a face cu Rusia.

„Practic, ne-am vândut valorile pentru gaz și petrol ieftin pentru prea mult timp. Compromisul cu Putin a provocat un război în Ucraina. Un război agresiv, iar oamenii mor. Ucrainenii își vărsă propriul sânge pentru valorile noastre, pentru ca noi să nu mai facem asta” a adăugat premierul din Slovacia.

Eduard Heger a cerut blocului comunitar să colaboreze cu Ucraina și Balcanii de Vest pentru a veni cu „reguli standardizate, astfel încât Kievul să poată adera la UE”. În ultimii ani, Ucraina și-a aprofundat legăturile economice și politice cu UE și și-a exprimat dorința de a adera în repetate rânduri, la fel ca și națiunile din Balcanii de Vest.

Procesul de aderare la blocul comunitar durează, de obicei, câțiva ani, deoarece țările trebuie să îndeplinească criterii stricte înainte de a se angaja în negocieri. Dar unii lideri au respins ideea că aderarea Ucrainei la UE ar putea fi accelerată, pe fondul războiului declanșat de Rusia. „Nu există un proces accelerat pentru aderare, așa ceva nu există”, afirma premierul olandez Mark Rutte în martie.

De asemenea, ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune a afirmat în weekend că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va dura 15 sau 20 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...