Rusia sau Ucraina: Pentagonul dezvăluie cine poate câștiga „absolut” războiul și de ce

Cătălina Burghelea 07.04.2022, 10:42
Rusia sau Ucraina: Pentagonul dezvăluie cine poate câștiga „absolut” războiul și de ce

Oficialii americani spun că cel puțin 24.000 de soldați ruși s-au retras complet din jurul Kievului, dar rămân temerile că aceștia sunt acum reamenajați și reaprovizionați în pregătirea unei viitoare operațiuni în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina continuă să fie bombardată și atacă zilnic, înregistrând pierderi colosale. Cine poate câștiga această bătălie, Rusia sau Ucraina? Iată ce crede Pentagonul.

Cine învinge în acest război sângeros?

Ucraina poate câștiga „absolut” războiul împotriva Rusiei, în timp ce Moscova continuă să caute strategii noi, a precizat Agenția guvernamentală a SUA. Iar liderul rus Vladimir Putin „a atins zero dintre obiectivele sale strategice” și „preia doar controlul asupra unui număr mic de centre de populație”, a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Pentagonul mizează pe Ucraina

Afirmațiile Pentagonului au fost făcute în timp ce oficialii americani spun că cel puțin 24.000 de soldați ruși și-au finalizat retragerea din jurul regiunii Kiev, o zonă intens râvnită de armata rusă. Cu toate acestea, rămân temerile că trupele lui Putin sunt acum reamenajate și reaprovizionate pentru o viitoare ofensivă în Ucraina.

„Amenințarea unei invazii terestre (a Kievului) a dispărut în mod clar pentru moment, dar nu este sigur care sunt obiectivele lor pe termen lung”, a declarat un oficial american al Apărării, sub protecția anonimatului.

„Trupele care au părăsit zona s-au retras în Belarus și Rusia pentru a se reconsolida, dar nu era clar câți soldați vor fi, în cele din urmă, trimiși înapoi în Ucraina”, a adăugat expertul.

Armata ucraineană rezistă puternic

Vorbind la câteva ore după ce SUA au anunțat sancțiuni împotriva celor două fiice ale lui Vladimir Putin (Katerina și Maria), purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că rezistența Ucrainei rămâne puternică.

„Desigur, [Ucraina] poate câștiga (n.r. – războiul)”, a spus el. „Dacă te uiți la ceea ce au reușit să facă până acum, Putin a atins exact zero dintre obiectivele sale strategice în interiorul Ucrainei. Nu a luat Kievul, nu a răsturnat guvernul, nu a îndepărtat Ucraina ca stat național. Într-adevăr, a preluat controlul doar asupra unui număr mic de zone și nici măcar ele nu sunt cele pe care le urmărea. Dovada este literalmente în rezultatele pe care le vedeți zilnic”, a adăugat Kirby. „Absolut poate câștiga Ucraina”, a evidențiat acesta.

Rusia este lovită de mai multe sancțiuni

Pe lângă cele două fiice ale lui Putin, SUA au înăsprit sancțiunile împotriva băncilor ruse și au interzis, miercuri, noi investiții americane în Rusia. În tandem, Marea Britanie a înghețat activele celei mai mari bănci din Rusia, a penalizat încă opt oligarhi ruși și a promis că va pune capăt importurilor de petrol și cărbune rusești până la sfârșitul anului.

Uniunea Europeană plănuise să anunțe un embargo asupra cărbunelui și o interdicție asupra navelor și operatorilor ruși, dar diplomații nu au reușit să aprobe măsurile din cauza unor probleme tehnice ce trebuie rezolvate.

Zelenski le cere liderilor occidentali mai multă „hotărâre”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că gama de noi sancțiuni are un „aspect spectaculos, dar nu sunt suficiente”. Deși a salutat măsurile adoptate împotriva băncilor rusești, liderul de la Kiev a precizat că nu va avea liniște până când nu va exista o „blocadă completă a sistemului bancar rus de la finanțele internaționale”. Și a cerut acțiuni mai rapide cu privire la un embargo petrolier din partea UE, ai cărei lideri nu au reușit încă să ajungă la un acord.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...