Țara care îl numește pe Putin criminal de război. A votat în unanimitate condamnarea lui

Cătălina Burghelea 16.03.2022, 06:12
Țara care îl numește pe Putin criminal de război. A votat în unanimitate condamnarea lui

De la începutul războiului, aproape în fiecare secundă, un copil ucrainean a devenit refugiat, potrivit Fondului Internațional de Urgență pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF). Purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, a dezvăluit că peste 1,5 milioane de copii au fugit deja din Ucraina. Pentru atrocitățile comise în țara lui Volodimir Zelenski, o țară l-a condamnat în unanimitate pe Putin. Președintele Rusiei este numit criminal de război.

Vladimir Putin, considerat criminal de război

Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat, marţi, 15 martie, în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat.

Rezoluţia a fost introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide. Hotărârea încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei din Ucraina.

SUA condamnă prin vot „atrocitățile” din Ucraina

Liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, a declarat înainte de vot că Vladimir Putin ar trebui să fie tras la răspundere pentru „atrocitățile” din Ucraina.

„Toţi ne-am unit în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean”, a explicat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votării.

„Următorul pas pentru mine este să lucrez cu aliații noștri britanici și (sperăm) cu alții pentru a crea o celulă de informații care să pună la dispoziția publicului unitățile militare ruse angajate în crime de război. O campanie de nume și rușine este în pregătire”, a transmis senatorul republican Lindsey Graham, un sponsor al proiectului de lege, notează BBC.

Rusia și-a denumit acţiunile o „operaţiune militară specială” de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei, iar preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre Ucraina ca despre o colonie americană cu un regim marionetă şi fără tradiţia unei statalităţi independente.

Raport ONU. Dovezi ca Rusia a folosit bombe cu dispersie in Ucraina, desi sunt interzise impotriva civililor

565 de miliarde de dolari pentru reconstruirea țării

Prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal estimează că țara sa va avea nevoie de 565 de miliarde de dolari, după războiul cu Rusia.

„Estimările preliminare spun că actuala pierdere directă unică pentru Ucraina este de 565 de miliarde de dolari americani”, a subliniat oficialul. „De fapt, acestea sunt fondurile care vor fi necesare pentru restabilirea statului nostru, în detrimentul repatrierii Rusiei și pe cheltuiala partenerilor noștri”, a completat omul lui Zelenski.

Guvernul de la Kiev vrea pedepse dure pentru Rusia

Șmîhal a subliniat că guvernul ucrainean vrea să se asigure că fondurile și proprietățile Rusiei sunt confiscate.

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, Federația Rusă a deteriorat doar infrastructura Ucrainei cu peste 119 miliarde de dolari. Un grup oficial a fost înființat în guvernul Ucrainei, pentru a evalua pierderile din conflictul ce durează de trei săptămâni.

Zelenski urmează să susțină un discurs rar în Congresul american

Între timp, președintele american Joe Biden se confruntă cu un val de presiuni din partea parlamentarilor săi. Liderul de la Casa Albă este presat să facă mai mult și să acționeze mai repede pentru a ajuta Ucraina, în timp ce președintele rus Vladimir Putin își intensifică atacurile sângeroase în toată țara.

Aceste apeluri vor deveni mai puternice miercuri, 16 martie, când Zelenski urmează să susțină un discurs rar în timpul războiului, în fața Congresului amerinca, la mai puțin de două săptămâni după ce liderul ucrainean a avut o întâlnire virtuală cu parlamentarii SUA. Este de așteptat să folosească discuția de miercuri – așa cum a făcut-o în discursurile către alte guverne prietene – ca să facă din nou apel către SUA pentru mai mult ajutor.

Parlamentarii și consilierii de la Capitol Hill au declarat, pentru CNN, că următoarea rundă majoră de deliberări de la Washington cu privire la lupta Ucrainei împotriva Rusiei va depinde, în mare măsură, de ceea ce cere exact Volodimir Zelenski.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...