Țara care echipează armata Republicii Moldova. Tocmai au semnat un contract de cinci milioane de dolari

Nicu Stan 27.09.2021, 14:51
Țara care echipează armata Republicii Moldova. Tocmai au semnat un contract de cinci milioane de dolari

O țară a decis să înarmeze armata Republicii Moldova. Tocmai au semnat un contract în valoare de cinci milioane de dolari. De asemenea, un prim transport cu armament sofisticat a plecat spre Republica Moldova duminică seară.

Republica Moldova, înarmată de o țară bogată. De câți bani le-a trimis armament

Republica Moldova va primi arme performante în valoare de 5 milioane de dolari, pentru a-și spori capacitatea defensivă. Un prim transport destinat armatei Republicii Moldova a plecat deja duminică seara.

Ajutorul nesperat vine din partea SUA, partener de 30 de ani, care ajută Moldova să-și modernizeze sectorul apărării pentru a-și putea proteja netralitatea și suveranitatea.

Armata Republicii Moldova, dotata cu armament de SUA
Armata Republicii Moldova, dotata cu armament de SUA

SUA vrea ca Moldova să-și păstreze suveranitatea

”Ca parte a parteneriatului nostru de aproape 30 de ani, Statele Unite asistă Republica Moldova să își modernizeze sectorul apărării pentru a-și proteja neutralitatea și suveranitatea. Astăzi, am livrat echipamente militare americane care vor ajuta Moldova să facă exact acest lucru”, informează printr-un comunicat Ambasada SUA la Chișinău.

La cât se ridică contractul

Valoarea contractului se ridică la cinci milioane de dolari, din care un milion de dolari este contribuția Guvernului moldovean.

”Statele Unite ajută, de asemenea, guvernul Republicii Moldova cu pregătiri logistice și strategii de comunicare, ca să poată reacționa rapid în cazul unui dezastru natural. Un al doilea transport este programat să sosească în viitorul apropiat”, mai arată ambasada SUA din Republica Moldova.

Republica Moldova, mulțumiri SUA

De partea cealaltă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a adus mulțumiri SUA pentru sprijinul care va permite înzestrarea armatei moldovenești potrivit Strategiei Naționale de Apărare și Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a țării.

Republica Moldova a inițiat încă din 2018 un plan de modernizare a sectorului de apărare și securitate printr-un program al guvernului de la Chișinău în ceea ce privește creșterea capacității operaționale a armatei Republicii.

Armamentul va fi livrat în mai multe tranșe

”Acțiunea reprezintă o continuitate a reformelor sistemice inițiate de Ministerul Apărării în anul 2018 în contextul realizării obiectivului de modernizare a sectorului de apărare și securitate din Programul de activitate al Guvernului în sprijinul eforturilor de dezvoltare a capabilităților militare și creștere a capacității operaționale a Armatei Naționale”, a precizat ministrul Anatolie Nosatîi.

Restul de echipament militar prevăzut de contractul încheiat de Republica Moldova cu SUA urmează să fie livrat în alte câteva tranșe până la finele anului în curs. De asemenea, transporturile vor fi distribuite direct în unitățile ce aparțin Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Urmăriți Impact.ro și pe