Țara care a pierdut 95% din sursele de venit. Cum se trăiește acum

Stan Filon 24.09.2020, 15:19
Țara care a pierdut 95% din sursele de venit. Cum se trăiește acum

Libia este țara care a pierdut nu mai puțin de 95% din sursele de venit. Dezastrul economic a survenit după închiderea ilegală a câmpurilor petrolifere. Efectele s-au văzut imediat și au un efect dezastruos asupra economiei Libiei și a resurselor de trai ale libienilor.

Libia a pierdut 95% din sursele de venit

Aproximativ 80% din resursele de hidrocarburi ale Libiei se află în zonele estice, controlate de milițiile conduse de pucistul Khalifa Haftar. Într-o declarație scrisă a Corporației Naționale a Petrolului din Libia (NOC) se arată că veniturile din petrol, care la nivelul lunii august 2019 se situau în jurul valorii de două miliarde de dolari, au scăzut în luna august a acestui an la 90 de milioane de dolari.

Astfel, veniturile din petrol au scăzut în bază anuală cu 95,5%. Președintele NOC, Mustafa Sanallah, a spus că în contextul în care țările lumii se confruntă cu o criză financiară și economică istorică, Libia înregistrează pierderi substanțiale care îi afectează interesele politice și pe plan extern.

Libia a pierdut 95% din sursele de venit
Libia a pierdut 95% din sursele de venit

Principala sursă de venit a Libiei este petrolul

Președintele NOC a precizat că închiderea ilegală a câmpurilor petrolifere are un efect dezastruos asupra economiei Libiei și a resurselor de trai ale libienilor. NOC, care se ocupă cu extragerea, prelucrarea, livrarea și exportul petrolului libian, a anunțat pe 19 septembrie că a ridicat starea de forță majoră instituită pe terenurile petroliere și porturile care nu sunt ocupate de miliții.

Situația se pare că își va reveni în curând, după ce liderul forțelor militare nelegitime din estul țării, Khalifa Haftar, a anunțat că a ridicat blocada pe care a impus-o de opt luni asupra operațiunilor de exploatare a petrolului libian.

Pucistul Khalifa Haftar vrea împărțirea veniturilor din petrol

Pucistul Haftar a declarat într-o emisiune difuzată live la televiziune că „sunt îndeplinite toate condițiile și sunt luate toate măsurile pentru a garanta distribuția justă a veniturilor (din petrol). Au început producția și exportul de petrol”, anunță MILLIYET.

Aproximativ 80% din resursele de hidrocarburi ale Libiei, țară a cărei economie se bazează aproape în întregime pe exploatarea petrolului, se află în zonele estice, controlate de milițiile conduse de Khalifa Haftar.

Acesta folosește petrolul drept un atu împotriva guvernului legitim al Libiei, recunoscut de Națiunile Unite. El a închis la mijlocul lunii ianuarie terenurile petrolifere și instalațiile de prelucrare din zonele pe care le controlează, pentru a tăia veniturile care merg la bugetul guvernului. Instalațiile de prelucrare a petrolului sunt păzite de milițiile apropiate lui Haftar și mercenari ruși din gruparea Wagner.