Talibanii susțin că nu știau că liderul al-Qaeda se ascundea în Kabul. Avertismentul transmis SUA

Beatrice Dumitru 04.08.2022, 17:11
Talibanii susțin că nu știau că liderul al-Qaeda se ascundea în Kabul. Avertismentul transmis SUA

Statele Unite l-au ucis pe liderul Al Qaeda într-un atac cu dronă în timp ce acesta stătea pe balconul locuinței sale din Kabul, au declarat oficialii americani, aceasta fiind cea mai mare lovitură pentru gruparea teroristă de când US Navy SEALS l-a împușcat pe Osama bin Laden în urmă cu mai bine de un deceniu. Acum, talibanii susțin că nu știau că acesta se afla în Kabul.

Investigație pentru uciderea liderului Al Qaeda

Liderul Al Qaeda Ayman al-Zawahiri, un medic egiptean, este considerat creierul atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, în care și-au pierdut viața 3.500 de persoane, și a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume.

Liderii talibani au declarat că guvernul nu are informații despre Ayman al-Zawahiri că a „intrat și a locuit” în capitala Kabul și nu au oferit prea multe informații cu privire la atacul cu drone de duminică. De asemenea, nu au confirmat nici prezența sau moartea lui Zawahiri în capitala afgană, notează Reuters.

Talibanii susțin că nu știau că liderul al-Qaeda se ascundea în Kabul. Avertismentul transmis SUA
Ayman al-Zawahiri a fost ucis într-un atac cu dronă de SUA.

Guvernul și conducerea nu sțiau nimic despre ceea ce se pretinde și nu au avut nicio informație. Investigația este în curs de desfășurare pentru a afla veridicitatea afirmației”, a declarat Suhail Shaheen, reprezentantul talibanilor desemnat la Națiunile Unite, care are sediul la Doha.

SUA spus că talibanii au încălcat acordul

Talibanii au avertizat, însă, SUA să nu repete niciodată un atac pe teritoriul afgan, deoarece în cazul în care „astfel de incidente se repetă și dacă teritoriul Afganistanului este încălcat, atunci responsabilitatea pentru orice consecință va reveni Statelor Unite”.

Liderii talibani de rang înalt au purtat discuții îndelungate cu privire la modul în care vor răspunde la atacul american cu drone, au declarat trei surse din grupare.

Modul în care reacționează talibanii ar putea avea repercusiuni semnificative, deoarece grupul caută legitimitate internațională și acces la miliarde de dolari din fonduri înghețate, după înfrângerea unui guvern susținut de SUA în urmă cu un an.

Moartea liderului Al Qaeda ridică semne de întrebare dacă a primit adăpost de la talibani, care au asigurat Statele Unite, ca parte a acordului din 2020 privind retragerea forțelor conduse de SUA, că nu vor adăposti grupări teroriste. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că talibanii au „încălcat grav” acordul pentru că l-au adăpostit pe Zawahiri.

Urmăriți Impact.ro și pe