Crește riscul de atacuri teroriste. SUA avertizează că pot exista represalii după ucidirea liderului Al Qaeda

Beatrice Dumitru 03.08.2022, 10:00
Crește riscul de atacuri teroriste. SUA avertizează că pot exista represalii după ucidirea liderului Al Qaeda

Ayman al-Zawahiri a fost ucis într-un atac american cu dronă în capitala afgană Kabul, într-o operaţiune secretă. Acesta l-a ajutat pe Osama bin Laden să organizeze atacurile teroriste din 11 septembrie asupra SUA, în care aproape 3.000 de oameni și-au pierdut viața. Acum, SUA atrage atenția cetățenilor săi că ar putea exista alte atacuri ca răspuns la uciderea liderul Al Qaeda.

SUA trage un semnal de alarmă

Moartea lui Ayman al-Zawahiri, pentru care America a oferit o recompensă de 25 de milioane de dolari, i-ar putea determina pe susținătorii Al Qaeda sau alte grupuri teroriste asociate să vizeze facilitățile și personalul american, a declarat Departamentul de Stat.

În aceste condiții, cetăţenii americani sunt încurajaţi să menţină un „nivel ridicat de vigilenţă şi să conştientizeze situaţia” atunci când călătoresc în străinătate. deoarece pot exista atacuri teroriste ca răzbunare după uciderea liderului Al Qaeda. Medicul egiptean în vârstă de 71 de ani a preluat controlul organizației după moartea lui Osama Bin Laden, în 2011.

Crește riscul de atacuri teroriste. SUA avertizează că pot exista represalii după ucidirea liderului Al Qaeda
Al Qaeda a organizat mai multe atacuri teroriste împotriva SUA.

Departamentul de Stat consideră că există un potențial mai mare de violență anti-americană, având în vedere moartea lui Ayman al-Zawahiri la 31 iulie 2022. Informațiile actuale sugerează că organizațiile teroriste continuă să planifice atacuri teroriste împotriva intereselor SUA în mai multe regiuni de pe glob. Aceste atacuri pot folosi o mare varietate de tactici, inclusiv operațiuni sinucigașe, asasinate, răpiri, deturnări și bombardamente”, a spus departamentul într-o actualizare la nivel mondial.

Atacurile organizate de al Zawahiri împotriva SUA

Joe Biden a spus că moartea lui Zawahiri va aduce alinare familiilor victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001, în care teroriștii au prăbușit avioane de pasageri în clădiri emblematice din New York și Washington, inclusiv doi zgârie-nori din Manhattan.

El a adăugat că Zawahiri a condus și alte atacuri împotriva SUA, inclusiv atentatul cu bombă asupra distrugătorului naval USS Cole din Aden, în octombrie 2000, când au murit 17 marinari americani, și atacurile din 1998 asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, în care au fost uciși 223 oameni.

Al-Qaeda rămâne în esență un grup terorist din Orientul Mijlociu. Bin Laden era saudit, iar al-Zawahiri era egiptean. Organzația își păstrează o prezență semnificativă în nord-vestul Siriei, unde loviturile cu drone americane și raiduri ale forțelor speciale au lovit periodic ascunzătoarele suspectate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...