Tactica veche de 80 de ani pe care o folosesc rușii în războiul din Ucraina. Ce s-a observat pe imaginile din satelit

Beatrice Dumitru 14.10.2022, 09:05
Tactica veche de 80 de ani pe care o folosesc rușii în războiul din Ucraina. Ce s-a observat pe imaginile din satelit

Forțele Kievului au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă în ultima lună, inclusiv 75 în regiunea Herson, a anunțat Ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar. Herson este cea mai importantă zonă din punct de vedere strategic. Dar în Lugansk, armata de la Moscova folosește o tactica veche din al Doilea Război Mondial.

Tactica folosită de Rusia în războiul din Ucraina

O regiune importantă pentru Rusia este Lugansk, una dintre cele patru anexate de Moscova la sfârșitul lunii septembrie, iar trupele Kremlinului se luptă să o captureze definitiv și folosește orice tactică pentru a câștiga lupta. Imaginile din satelit au surprins forțele ruse în timp ce construiesc „dinți de dragon”, tactică din al Doilea Război Mondial pentru a-și consolida linia de apărare.

Linia defensivă este formată din două rânduri de „dinți de dragon”, fiind urmate de tranșee posibil construite pentru oprirea vehiculelor de luptă. Ultimul rând al apărării este construit din pozițiile de tragere pentru infanterie și tancuri.

Ce este tactica „dinți de dragon”

„Dinți de dragon” sunt fortificații de mici dimensiuni din beton armat construite pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a contracara tancurile și infanteria mecanizată. Scopul acestora era de a încetini vehiculele de luptă și de a le „ghida” să ajungă în zone special pregătite unde să fie atacate cu usurință cu arme antitanc.

Germania a folosit această tactică la Linia Siegfried din vestul țării, echivalentul german al Liniei Maginot a Franței. Fortificațiile, însă, nu au reușit să oprească armatele aliate după debarcarea în Normandia și ofensiva din Germania care a urmat eliberării Franței.

Construirea „dinților de dragon” a fost abandonată în mare parte după cel de-al Doilea Război Mondial, dar Elveția continuă să mențină astfel de fortificații, cunoscute și sub denumirea de „linii Toblerone”, datorită așezării în șir a structurilor care amintește de forma celebrului baton de ciocolată elvețian.

În ultima lună și jumătate, trupele ucrainene nu au lansat atacuri asupra regiunii Lugansk, singura care se află sub controlul rușilor. Dar după prăbușirea frontului rus de la Harkov, separatiștii pro-ruși din Lugansk au avertizat Moscova că forțele ucrainene au ajuns la „granițele republicii”, pe care pretindeau că le-au stabilit în estul Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...