Tactică ingenioasă a armatei Ucrainei pe câmpul de luptă. Cum i-a dus în eroare pe soldații ruși

Beatrice Dumitru 15.05.2022, 10:13
Tactică ingenioasă a armatei Ucrainei pe câmpul de luptă. Cum i-a dus în eroare pe soldații ruși

Trupele ucrainene au recucerit mai multe localități din nordul și estul Harkovului, unul dintre cele mai bombardate orașe de la începutul războiului, ceea ce a declanșat o retragere a forțelor ruse din acestă urbe în ultimele zile. Ucraineni au apelat la o metodă ingenioasă pentru a duce în eroare armata lui Vladimir Putin.

Tactica folosită de ucraineni

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a eliberat până acum peste 1.000 de localități ocupate de ruși, care s-au retras și din orașul Harkov. Ucrainenii au ales o „tactică” specială pe câmpul de luptă din acest oraș, al doilea cel mai mare al țării, folosind manechine-momeală, notează Business Insider.

Îmbrăcate în soldați, manechinele-momeală au fost văzute la Harkov, la câteva zile după ce Ucraina a respins asaltul forțelor ruse. Manechinele înarmate cu arme false au fost fotografiate în poziții de tragere în apropierea unui drum din nordul orașului, dar tactica a fost folosită și în alte regiuni. De la începutul invaziei Rusiei au apărut informații despre forțele ucrainene care folosesc soldați momeală pentru a deruta forțele ruse.

Tactică ingenioasă a armatei Ucrainei pe câmpul de luptă. Cum i-a dus în eroare pe soldații ruși
Orașul Harkov a fost distrus de forțele ruse.

De ce se folosește această tactică

Justin Crump, un strateg militar, a declarat pentru „The Times” că trupele de momeală au fost „în mare parte eficiente împotriva elicopterelor și avioanelor”.

Vizarea acestor manechini soldați risipește efort și muniție, așa cum Serbia a folosit eficient momelile în 1999. De asemenea, poate păcăli eforturile de recunoaștere”, a spus Justin Crump.

Se pare că și forțele ruse au folosit momeli pentru a încerca să păcălească Ucraina în timpul războiului. Fotografii făcute într-un oraș recucerit de armata Kievului au arătat că armata Moscovei în retragere au îmbrăcat o mașină obișnuită pentru a arăta ca un vehicul blindat care transportă un sistem de rachete sol-aer.

Când se va încheia războiul

Șeful serviciilor secrete ale Ucrainei, generalul-maior Kirilo Budanov, a spus despre războiul declanșat de Vladimir Putin că merge atât de bine, încât va ajunge la un punct de cotitură până la jumătatea lunii august și se va termina până la sfârșitul anului.

Acesta a mai afirmat că înfrângerea forțelor Moscovei în Ucraina va duce la înlăturarea liderului de la Kremlin și la dezintegrarea țării, o lovitură de stat fiind în desfășurare în Rusia și nu poate fi oprită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...