Sylvia Hoișie, medicul care a salvat generații întregi, a murit. Vaccinul Polidin a făcut-o celebră

Iancu Andreea 24.05.2022, 20:57
Sylvia Hoișie, medicul care a salvat generații întregi, a murit. Vaccinul Polidin a făcut-o celebră

Inventatoarea celebrului vaccin Polidin, Sylvia Hoișie, s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 94 de ani. Cea care a reușit prin munca sa să salveze viața a milioane de oameni, a trecut la cele sfinte în această dimineață. Ea era apreciată atât la nivel național, cât și internațional pentru munca sa.

Doliu în lumea medicală, după ce Sylvia Hoișie, „mama” vaccinului Polidin, a murit

Sylvia Hoișie a rămas pentru mulți emblema unui sistem medical românesc ce poate concura cu succes cu lumea medicală internațională. Iar acest fapt se datorează invenției revoluționare cu care medicul de origine evreiască a reușit să se facă remarcată. Astăzi, după ce „doamna doctor Polidin” a plecat dintre noi, la vârsta de 94 de ani, am rămas doar cu speranța că vaccinul pe care l-a produs ar putea să fie relansat la un moment dat.

Vestea tristă a morții medicului a fost primită cu durere inclusiv de Comunitatea Evreilor din Iași, care a transmis un mesaj de condoleanțe pentru cei care au cunoscut-o și apreciat-o. Sylvia Hoișie s-a stins din viață astăzi, 24 martie, după ce în urmă cu o zi a suferit un atac vascular cerebral. Slujba de înmormântare a celebrei inventatoare urmează să aibă loc vineri, 27 mai, la Iași, în orașul care a ajutat-o să se remarce.

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţa trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, fiind una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori. Slujba de înmormântare va avea loc vineri 27 mai, ora 11 la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.  Să îi fie memoria binecuvântată! a transmis Baruch Dayan Ha Emet!”, au notat reprezentanții Comunității Evreilor din Iași.

Sylvia Hoișie, inventatoarea vaccinului Polidin, a murit
Medicul și-a câștigat aprecierea internațională datorită Polidinului

A reușit să îmbunătățească rețeta celebrului vaccin și chiar să descopere un tratament pentru cancer

Viața Sylviei Hoișie a fost marcată de statutul de evreică. Alături de familia sa, ea era deportată în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, la vârsta de 14 ani. Patru ani a petrecut Sylvia Hoișie în lagăr, până când s-a întors în România, unde a început studiile medicale la Iași. Ulterior, ea s-a angajat la Institutul Cantacuzino din oraș, devenind unul dintre cercetătorii care a inventat celebrul medicament Polidin, la începutul anilor ’60.

Acesta era menit să stimuleze imunitatea și a fost utilizat timp de zeci de ani de o țară întreagă. După invenția care a făcut-o celebră, ea a devenit „dna doctor Polidin”. Munca sa de cercetarea a continuat, reușind să descopere soluții incredibile și pentru tratarea cancerului. Treptat, medicul a ajuns la un pas revoluționar, OROSTIM, un derivat al Polidinului, care se poate administra pe cale orală, fără a mai supune pacientul la durerea înțepăturii de seringă.

Deși a beneficiat de un certificat de inovator cu care să se mândrească, Sylvia Hoișie a dus o viață modestă până în ultima clipă. Ea a trăit într-un apartament modest din cartierul ieșean Tătărași, deși a purtat în suflet mereu orășelul de munte din Bucovina. În 2018, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, Sylvia Hoișie a fost decorată, împreună cu alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de către președintele României, Klaus Iohannis. Medicul a primit atunci Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Urmăriți Impact.ro și pe