Surpriză pentru bucureștenii care au mers cu metroul miercuri dimineață. Ce s-a întâmplat la stația Ștefan cel Mare

Ana Anitoiu 07.04.2021, 12:19
Surpriză pentru bucureștenii care au mers cu metroul miercuri dimineață. Ce s-a întâmplat la stația Ștefan cel Mare

Bucureștenii care au mers cu metroul miercuri dimineață au avut parte de o surpriză. Iată ce s-a întâmplat la stația Ștefan cel Mare, după ce pe 26 martie circulaţia trenurilor în subteranul Capitalei a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului angajaților Metrorex.

Ce surpriză au avut bucureștenii care au mers cu metroul miercuri dimineață

După cum a anunțat Ministerul Transporturilor, miercuri dimineață, în stația Ștefan cel Mare a început evacuarea și demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal la metrou, pe domeniul public. Termenul limită pentru eliberarea lor a expirat încă de vineri, 2 aprilie. Anunțul a fost făcut și de primarul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, care a fost prezent la fața locului, și de USR-PLUS, cu imagini publicate pe Facebook. ”Legea e lege pentru toți. A început desființarea spațiilor comerciale – stația Ștefan cel Mare”, au scris reprezentanții alianței pe rețeaua de socializare. Câțiva sindicaliști și proprietari de magazine demolate au reclamat presupusa ilegalitate a operațiunii.

Primarul Sectorului 2 a precizat că miercuri sunt pe listă construcţiile din staţiile Ştefan cel Mare şi Pipera, iar până la finalul săptămânii vor fi demolate și magazine de la Piaţa Iancului. El a explicat că acele spații comerciale nu aveau autorizaţii de construire şi că Poliţia a suspendat activitatea firmelor. El a spus și ce se va întâmpla cu marfa din chioșcurile ce nu au fost evacuate. Aceasta va fi preluată cu proces verbal şi depozitată, iar proprietarii vor putea să o recupereze.

Surpriza pentru bucurestenii care au mers cu metroul miercuri dimineata. Ce s-a intamplat la statia Stefan cel Mare
A inceput demolarea spatiilor comerciale de la metrou

Motivul pentru care spațiile comerciale de la metrou sunt demolate

Spațiile comerciale de la metrou sunt demolate în contextul în care contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma Unităţii Sindicatul Liber Metrou (USLM) a expirat din anul 2018. Astfel, în prezent, potrivit companiei, ocuparea domeniului public se făcea fără drept. În plus, Metrorex a precizat că pentru aceste spații nu au fost găsite autorizații de construire emise. Primarul Sectorului 2 a spus că deși are ”toată simpatia” pentru angajații firmelor ce dețineau chioșcurile, acești oameni au fost păcăliți să lucreze în spații amplasate ilegal. Cea mai mare parte din valoarea chiriilor plătite de comercianţi intra în contul firmei sindicatului. Mai multe detalii, AICI!

”Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență; îngreunează accesul la hidranții interiori; nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU”, a mai transmis Metrorex despre magazinele ce au început să fie demolate.

Surpriza pentru bucurestenii care au mers cu metroul miercuri dimineata. Ce s-a intamplat la statia Stefan cel Mare
A inceput demolarea spatiilor comerciale de la metrou

Ministrul Transporturilor, despre scandalul de la metrou

În urmă cu aproximativ o săptămână, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că după protestul ce a blocat circulația multor bucureșteni în subteran nu se negociază legea. În plus, oficialul a spus că se va merge înainte pe căile legale, ce presupun demolarea magazinelor de la metrou.

”Acțiunile penale depuse la DNA și DIICOT continuă. Nu negociem legea – s-a lucrat zilele trecute, poliția a identificat 350 dintre participanții la blocarea metroului și le mulțumesc. Azi, Metrorex depune o acțiune la Tribunal pentru despăgubirea de către sindicatul USLM. Vom cere banii de la Rădoi și sindicat, 2.8 milioane de lei. Chiar ei au semnat că au oprit voluntar lucrul vineri. Legat de salarizare și de personal – e matematic și contabil imposibil să rămână la fel. Există doar variante matematice simple: ori se acceptă o renegociere a salariilor, ori se ajunge la disponibilizări, sau varianta 3 – insolvența. O companie în insolvență poate face și scăderi de salarii, și concedieri”, a declarat Cătălin Drulă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI