Azi ar fi trebuit să înceapă evacuarea spațiilor comerciale de la metrou. Angajații sunt disperați: „Îmi întreţin singură familia”

Andrei Cezar 05.04.2021, 19:30

De astăzi ar fi trebuit să înceapă demolările chioșcurilor de la metrou. Termenul limită până la care spațiile comerciale ar fi trebuit să fie eliberate era de 2 aprilie, însă pentru că a fost weekend, totul s-a amânat. Doar câteva chioșcuri și-au întrerupt activitatea de bunăvoie, în rest majoritatea comercianților nu au renunțat la afacerile lor. Ei își vând în continuare produsele în micile spații comerciale subterane. Cu sabia deasupra capului, cei mai mulți dintre ei își fac griji pentru ziua de mâine.

Chioșcurile de la metrou, o poveste fără sfârșit

Metrorex a avertizat, săptămâna trecută, firma sindicatului USLM că după expirărea datei limită de 2 aprilie se va proceda la evacuarea spațiilor comerciale începând cu această săptămână, însă compania nu a precizat data de la care va începe acțiunea de demolare. Autorizațiile de funcționare expiraseră în urmă cu aproximativ 3 ani.

„Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spațiile comerciale nu au fost identificate autorizații de construire emise”, potrivit Metrorex.

Potrivit companiei, chioșcurile amplasate în subteran reprezintă un pericol pentru călători și pentru infrastructura de metrou.

„Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență; îngreunează accesul la hidranții interiori; nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU”, mai arăta compania.

Cele mai multe magazine se află în stațiile Unirii și Gara de Nord, două dintre cele mai importante noduri feroviare subterane.

Se inchid spatiile comerciale de la metrou
Se inchid spatiile comerciale de la metrou

Oamenii, cu sufletul la gură de frica evacuării

Firma sindicatului condus de Ion Rădoi administrează aproximativ 75% dintre spațiile comerciale de la metrou. În timp ce ministrul Transporturilor Cătălin Drulă și liderul USLM își poartă războiul, cei care au de suferit sunt comercianții. Mulți dintre angajați riscă să rămână pe drumuri, dacă vor fi dați afară. Oamenilor le este frică, mai ales în contextul pandemiei, în care locurile de muncă sunt tot mai puține, că nu vor mai avea cu ce să își întrețină familiile.

Într-o astfel de situație se găsește și Maria, angajată a unei patiserii amplasate în stația Unirii.

Maria, vânzătoare: ”Nu îmi permit să rămân fără oc de muncă pentru că trebuie să îmi întrețin singură familia. Am doi copii. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla. Sper să nu se ajungă aici.”

La stația Gara de Nord, câteva chioșcuri sunt deja cu lacătul pe ușă. ”Au luat marfa și au plecat. Le-a fost frică să nu-i evacueze.”, îmi spune în treacăt un bărbat ce pare să cunoască situația spațiilor comerciale din zonă. L-am rugat să îmi dea mai multe amănunte, dar a refuzat categoric, pentru că ”nu vrea să creeze și mai multe probleme.”

De aceeași atitudine reticentă m-am lovit în mai ulte rânduri. Oamenii sunt speriați și încearcă să nu înrăutățească situația prin declarațiile lor.

Se inchid spatiile comerciale de la metrou
Se inchid spatiile comerciale de la metrou

”Nu am primit nicio înștiințare”

Un bărbat din Palestina, patron al unui magazin de sisteme audio, consideră că nu se va ajunge la situația de a fi evacuați toți comercianții pentru că ”sunt peste 1500 de oameni care lucrează aici”. El spune că are contract de închiriere pentru spațiul respectiv valabil până anul următor și că nu a primit nicio înștiințare de eliberare a acestuia.

”Cunosc exemplul unui domn care are magazin aici. Locuiește cu chirie, are un copil și face și facultate. El vine la prima oră când se deschide metroul și pleacă ultimul când se închide metroul. Face lucrul ăsta ca să adune leu cu leu să își poată întreține familia.” mi-a precizat bărbatul.

Peste trei sute de astfel de chioșcuri funcționează în stațiile de metrou. Anunțul Metrorex privind spațiile comerciale a dus la un protest spontan al sindicaliștilor, iar metroul a fost blocat total pe 26 martie. În urma acțiunii de protest, au fost depuse mai multe plângeri penale.

Ministrul Transporturilor a anunțat că începând de astăzi vor începe cercetările disciplinare interne, în urma grevei care a paralizat Bucureștiul.

”În acord cu prefectura se arată că o săptămână, până pe 5 aprilie, să fie suspendate eventualele cercetări disciplinare interne. Dar de luni se aplică și aceste cercetări disciplinare, tocmai de aia poliția a identificat participanții la aceste măsuri”, a declarat Cătălin Drulă.

Urmăriți Impact.ro și pe