Surpriză mare la alegerile USR-PLUS. Ce s-a întâmplat în primul tur cu Dan Barna și Dacian Cioloș

Iancu Andreea 23.09.2021, 13:16
Surpriză mare la alegerile USR-PLUS. Ce s-a întâmplat în primul tur cu Dan Barna și Dacian Cioloș

În timp ce în cadrul PNL are loc ultima confruntare dintre Ludovic Orban, actualul președinte al partidului, și premierul Florin Cîțu pentru șefia formațiunii politice, au loc alegerile USR-PLUS. Reprezentanții alianței politice, conduse pe de o parte de Dan Barna, pe de alta de către Dacian Cioloș, încearcă să stabilească cina va fi noul lider. Deocamdată, în primul tur, rezultatele alegerilor din cele două partide au fost spectaculoase.

Ce rezultate au fost obținute în primul tur la alegerile USR-PLUS

Partidele politice aflate la guvernare, cel puțin teoretic, urmează să își aleagă liderii în zilele ce urmează. Dacă rezultatele din urma Congresului PNL se lasă așteptate după data de 25 septembrie, când are loc întrunirea membrilor partidului, alegerile USR-PLUS au deja primele procente care arată un favorit în rândul principalilor doi candidați la șefia alianței. După primul tur de scrutin, rezultatele înclină balanța către Dacian Cioloș, cel care a reușit să se claseze pe primul loc în competiția pentru șefia USR-PLUS. Liderul eurodeputaților Renew a obținut un scor de 46%, aflându-se la două procente distanță de contracandidatul său, Dan Barna.

Totuși, niciunul dintre candidați nu a reușit să aibă un scor de peste 50% din voturi, astfel că se va organiza un al doilea tur de scrutin. Inițial, cel care pornea de la stadiul de favorit al acestor alegeri era Dan Barna, care s-a clasat însă pe locul al doilea. Fostul vicepremier Barna a obţinut 43,9%, în urma a 14.404 de voturi, în timp ce Dacian Cioloş a fost primul clasat, cu 46%, adică 15.111 de voturi. După primele două locuri s-a regăsit și Irineu Darău, cu numai 10.1%, adică 3.300 de voturi. Cel de-al doilea tur de scrutin debutează mâine și urmează să dureze o săptămână.

Rezultatele primul tur de la alegerile USR-PLUS
Dacian Cioloș, clasat pe primul loc după primul tur al alegerilor USR-PLUS

Probleme la platforma de vot, în prima zi a alegerilor

Votul din cadrul alegerilor USR-PLUS s-a desfășurat prin intermediul unei platforme securizate, însă procesul de vot a fost suspendat în prima zi. Totul a fost oprit timp de aproximativ 24 de ore, după ce o eroare tehnică a platformei de vot le-a dat bătăi de cap organizatorilor. Din pricina acesteia, ar fi putut exista ocazia ca și persoane ce nu aveau drept de vot să reușească să își exprime opțiunea. Astfel, perioada de vot a fost prelungită până pe data de 23 septembrie, ora 10:00.

În zilele ce urmează, liderii partidului urmează să stabilească care sunt condițiile în care se va desfășura congresul din 2-3 octombrie, având în vedere situația epidemiologică actuală, în care rata de incidență a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mult mai crescută. Reprezentanții partidului iau în calcul inclusiv desfășurarea online a alegerilor finale.

Urmăriți Impact.ro și pe