Editorial Alin Buzărin

Superficialitatea bugetarilor întârzie plata pensiilor

Alin Buzărin 29.12.2021, 17:24
Superficialitatea bugetarilor întârzie plata pensiilor

Dintre cei 5 milioane de pensionari de stat înregistrați oficial în România, mulți își mai primesc încă drepturile bănești prin Poștă. Faceți efortul de a nu-i cataloga drept retardați tehnologic pe cei care încă așteaptă venirea poștașului pentru a le aduce pensia. Nu toată lumea are Internet în bătătură, mulți dintre bătrâni trăiesc la țară, n-au carduri bancare, și chiar dacă ar avea, ar trebui să parcurgă mulți kilometri până la primul ATM, să-și scoată banii. Iar de făcut plăți cu cardul e și mai greu. Trebuie să înțelegem că există încă milioane de români, majoritatea în vârstă, fără token și fără internet banking. Dar la fel de îndreptățiți să-și primească drepturile la timp ca și aceia care beneficiază de toate aceste facilități.

Goarna Poștei

Cea care a făcut anunțul întârzierii cu două zile a plăților aferente lunii ianuarie a fost Poșta Română, adică o companie a Statului. Dar a făcut-o disculpându-se cumva, emițând un comunicat oficial cu accente oarecum amicale, în care se vorbește despre ”partenerii noștr de la Casa Națională de Pensii”. Adică altă instituție a Statului. A vorbit Poșta și nu Casa de Pensii pentru că oamenii Poștei sunt cei care vor bate la ușile vârstnicilor, ei sunt cei care ar putea fi admonestați de beneficiari pentru întârziere. Cei de la Casa Națională de Pensii stau bine-mersi în căldura birourilor lor, nu iau contact direct cu cei în slujba cărora se află.

Poșta spune că ar fi trebuit să primească de la Casa Națională de Pensii sumele pe ianuarie cu trei zile lucrătoare înainte de prima zi lucrătoare a lunii următoare, dar că acest lucru n-a fost posibul din cauza ”liberelor” de Sărbători. Dacă facem o socoteală pe degete, prima zi lucăoare a lunii următoare e luni, 3 ianuarie. Alte tre zile lucrătoare înaintea acesteia înseamnă miercuri 29 decembrie (vineri 31 decembrie e zi lucrătoare și ea, deși multă lume nu calcă pe la serviciu în ajun de An Nou). Cu alte cuvinte, Casa de Pensii ar fi trebui să dea banii către poștă pe 29 decembrie. Ce zile libere au împiedicat-o s-o facă? Libere au fost doar 25 și 26 decembrie, adică o sâmbătă și o duminică, în care oricum nu s-ar fi lucrat! Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi picat atât Crăciunul, cât și Anu Nou, miercurea sau joia, și s-ar fi făcut o celebră ”punte” nelucrătoare de vreo două săptămâni? Probabil că pensiile pe ianuarie ar fi fost achitate prin martie sau aprilie!

Superficialitatea bugetarilor intarzie plata pensiilor
Superficialitatea bugetarilor intarzie plata pensiilor

Cu toții vom fi pensionari

Această justificare lipsită de orice fel de logică nu numai că sfidează dreptul oamenilor de a-și primi banii la timp, ci îi și pune pe acetia în situații stânjenitoare sau chiar fără ieșire. Mulți au nevoie de medicamente la date fixe, alții au de plătit facturi, se pot trezi cu utilitățile tăiate, fără apă, fără curent electric sau fără gaze. Asta numai că funcționarii de la Casa de Pensii n-au fost în stare să facă ceea ce e de datoria lor în fiecare lună. Aume să onoreze plățile la timp. Dacă dumnealor li s-ar fi întâmplat una ca asta, poate c-ar fi pus-o de-o grevă, că doar suntem tari în Sindicate.

Nu-i nimic însă, funcționarii de azi (cu salarii destul de mari) vor deveni la rându-le, într-o bună zi, pensionari, iar poșta îi va anunța duios că pensia urmează să întârzie. Se-nvârte roata, nu-i așa?!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...