Stoltenberg, primele declaraţii de la summitul NATO de la Madrid. „Vom conveni asupra unui nou Concept Strategic”

Ana Anitoiu, Ioana Bucur 28.06.2022, 16:26
Stoltenberg, primele declaraţii de la summitul NATO de la Madrid. „Vom conveni asupra unui nou Concept Strategic”

Un summit important a început la Madrid, la mai bine de patru luni de când președintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina. Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, în capitala Spaniei, unde vor hotărî cele mai importante schimbări după încheierea Războiului Rece.

Summit NATO la Madrid. Ce se află pe agenda liderilor statelor membre

Update, ora 16:20. Chiar la debutul summitului de la Madrid, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că, în zilele următoare, se vor decide „schimbări fundamentale”.

„Summit-ul de la Madrid va fi un summit esențial. Vom conveni asupra unui nou Concept Strategic, Conceptul Strategic de la Madrid, care va fi planul pentru NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă. Vom conveni asupra unor schimbări fundamentale a descurajării și apărării noastre”, a declarat Stoltenberg care a precizat că Alianța va dispune mai multe forțe de apărare și mai multe echipamente pre-poziționate.

Secretarul general al NATO a amintit și despre un pachet de asistență „cuprinzător pentru Ucraina”.

„Vom conveni asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina, care să o ajute să își susțină dreptul la autoapărare. Este extrem de important să fim pregătiți să continuăm să oferim sprijin, deoarece Ucraina se confruntă acum cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a declarat secretarul general al NATO.

Stoltenberg speră ca la Madrid să fie obținute progrese „în ceea ce privește aderarea Finlandei și a Suediei” la Alianța Nord-Atlantică.

Știre inițială

În cadrul acestui summit NATO la Madrid, ce are loc începând de marți până joi, liderii celor 30 de state membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord vor adopta următorul Concept Strategic. În plus, este de așteptat ca alianța să decidă măsuri suplimentare în contextul războiului pe care Rusia îl continuă de peste patru luni în Ucraina.

NATO va defini obiectivele și prioritățile pentru următorii zece ani, adoptând și adaptând instrumentele pentru atingerea acestora. Acest summit se va concentra pe consolidarea sprijinului militar al alianței în Europa de Est, pe reafirmarea sprijinului pentru Ucraina și pe influența globală în creștere a Chinei.

Liderii celor 30 de țări membre NATO au de discutat și probleme dificile, cum ar fi faptul că Turcia se opune aderării Finlandei și Suediei, precum și nevoia de a echilibra cheltuielile pentru apărare cu bugetele interne ale națiunilor pe fondul inflației în creștere și temerilor de recesiune.

Summit important la Madrid
Un nou concept strategic al NATO va fi adoptat la summitul de la Madrid

La ce se referă conceptul strategic al NATO

Conceptul strategic al NATO pe care îl vor adopta liderii nord-atlantici este al doilea cel mai important act al Alianței după Tratatul de la Washington. Acesta definește viziunea de securitate, amenințările, domeniile de interes și capacitatea alianței de adaptare, cu păstrarea sarcinii primordiale – apărarea colectivă.

Acesta va fi cel de-al patrulea concept strategic al NATO de la căderea Cortinei de Fier, după cel de la Roma din anul 1991, de la Washington din 1999 și cel de la Lisabona din 2010. Adoptarea documentului reprezintă finalul unui proces complex, lansat la summitul de anul trecut.

Concret, conceptul strategic al NATO va urmări: Evidențierea amenințărilor la adresa securității statelor membre, cu recunoașterea Rusiei ca amenințare; sublinierea rolului articolului 5 în exercitarea sarcinii principale – apărarea colectivă; consolidarea, adaptarea și modernizarea alianței pe toate palierele; confirmarea noii traiectorii a arhitecturii de descurajare și apărare cu obiectivul abordării unitare și eficiente a riscurilor de securitate actuale, mai ales pe Flancul Estic, în toate domeniile operaționale.

Totodată, liderii statelor membre ale alianței vor avea în vedere decizii ce să conducă la consolidarea rezilienței, securității energetice și combaterii schimbărilor climatice. Prin inițiativele DIANA (acceleratorul inovării în materie de apărare) și Fondul NATO de Inovare, se creează două instrumente ce vor conduce la creșterea capacității de inovare și a interoperabilității Aliaților în domeniul tehnologiilor de vârf.

În plus, la acest summit NATO de la Madrid, la care va participa și președintele Klaus Iohannis, vor fi discutate și provocările globale, abordarea Alianței Atlanticului de Nord față de China, precum și amenințările și provocările din Vecinătatea Sudică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...