Suma pe care România o va cheltui pe echipamente medicale. Klaus Iohannis a făcut anunțul

Redacția IMPACT 27.03.2020, 09:48
Suma pe care România o va cheltui pe echipamente medicale. Klaus Iohannis a făcut anunțul

Într-o declarație de presă susținută joi, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a transmis că România va achiziționa, în numele Uniunii Europene o serie de echipamente medicale.

La cât se ridică suma echipamentelor medicale achiziționate de România

România va achiziționa, în numele Uniunii Europene, echpamente medicale în limita sumei de 10 milioane de euro. În această categorie intră materiale medicale de protecție, precum și ventilatoare pentru constituirea unei rezerve strategice pe teritoriul ţării.

Medicii din România nu au suficiente echipamente medicale în spitale.
Medicii din România nu au suficiente echipamente medicale în spitale.

Aceste achiziții ar răspunde la nevoia medicilor de a fi dotați cu echipamente medicale corespunzătoare în spitale.

„La nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul Preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii şi reacţiei Uniunii Europene la diferite crize şi dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm”, a explicat joi, Klaus Iohannis.

Șeful Statului spune că România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul ţării noastre.

„Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecţie – măşti şi costume individuale de protecţie – şi ventilatoare. Această procedură se desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie, dar atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea şi noi, în România, să solicităm o parte din această rezerva strategică”, a transmis Președintele României, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a mai susținut, de asemenea că va solicita o finanțare mai consistentă pentru a asigura accesul adecvat al cetăţenilor la toate cele necesare în această perioadă.

„Voi solicita o finanţare mai consistentă pe acest program şi voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult şi în alte zone din acest mecanism. În altă ordine de idei, le voi transmite partenerilor noştri din Uniune că avem nevoie de lanţuri de aprovizionare funcţionale pentru a asigura accesul adecvat al cetăţenilor noştri la bunurile esenţiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanţurile de aprovizionare şi evitarea apariţiei altor blocaje”, a afirmat şeful statului.

Urmăriți Impact.ro și pe