Comisia Europeană anunță noi măsuri pentru a asigura fluxul continuu al mărfurilor în UE. Ce schimbări apar în contextul pandemiei

Raluca Juncu 24.03.2020, 16:17
Comisia Europeană anunță noi măsuri pentru a asigura fluxul continuu al mărfurilor în UE. Ce schimbări apar în contextul pandemiei

Comisia Europeană a agreat cu statele membre să adopte un pachet de măsuri cu privire la transporturile urgente care sunt necesare pentru trecerea în flux continuu a echipamentelor medicale și nu numai. Pentru a se pune în aplicare acest lucru, se vor folosi așa numitele culoare verzi.

Orientări privind gestionarea frontierelor UE pentru trecerea rapidă a mărfurilor

Comisia Europeană a prezentat luni câteva măsuri practice privind funcționare fără probleme a mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene. Se va asigura prezența unor culoare verzi prin care să se permită libera trecere a alimentelor, echipamentelor medicale și a celorlalte mărfuri în toată Uniunea Europeană.Punctele de trecere a frontierei pentru culoarele verzi trebuie să fie deschise tuturor vehiculelor de marfă, indiferent de natura mărfurilor pe care le transportă. Trecerea frontierei, care include toate verificările și controalele medicale, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute.

„Rețeaua UE de transport conectează întreaga UE. Documentul nostru de orientare are drept scop să contribuie la protejarea lanțurilor de aprovizionare ale UE în aceste condiții dificile și să asigure că mărfurile și lucrătorii din sectorul transporturilor pot continua să circule peste tot unde este necesar, și asta fără întârziere.

Acum este importantă mai mult decât oricând o abordare colectivă și coordonată în privința transportului transfrontalier. Culoarele verzi sunt de asemenea concepute special pentru a-i proteja pe lucrătorii din sectorul transporturilor aflați în prima linie a acestei crize. Acest set de recomandări le va facilita misiunea deja stresantă și va conferi muncii lor mai multă siguranță și previzibilitate”, a declarat comisarul pentru transporturi Adina Vălean.

Adina Vălean, Comisarul european pentru Transporturi. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Adina Vălean, Comisarul european pentru Transporturi. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comisia încurajează statele membre să creeze coridoare sigure de tranzit care să le permită conducătorilor auto particulari și pasagerilor lor, cum ar fi lucrătorii din sectorul sănătății și din cel al transporturilor, precum și cetățenilor UE care sunt repatriați, indiferent de naționalitatea lor, să tranziteze țara direct, cu prioritate, în toate direcțiile necesare de-a lungul Rețelei TEN-T.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean solictase deja de săptămâna trecută statelor membre să păstreze deschise culoarele verzi, pentru transportul de mărfuri. Comisarul român a subliniat și că este important să existe o flexibilitate în ceea ce privește normele privind perioadele de conducere și de repaus pentru șoferi.

În urma videoconferinței din 18 martie dintre miniștrii transporturilor din UE, Comisia a înființat o rețea de puncte naționale de contact și o platformăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent prin care să furnizeze informații privind măsurile naționale în domeniul transporturilor luate de statele membre ca răspuns la coronavirus. Punctele naționale de contact ar trebui să sprijine funcționarea eficace a punctelor de trecere a frontierei pentru culoarele verzi. Țările terțe învecinate sunt invitate să coopereze îndeaproape cu această rețea pentru a asigura fluxul de mărfuri în toate direcțiile.

Pandemia de coronavirus are un impact perturbator major asupra transporturilor și a mobilității din UE. Lanțul de aprovizionare european este menținut prin intermediul unei rețele extinse de servicii de transport de mărfuri, care include toate modurile de transport. Serviciile continue și neîntrerupte de transport de mărfuri terestru, pe căi navigabile și pe cale aeriană sunt de importanță vitală pentru funcționarea pieței interne a UE și pentru răspunsul eficace al acesteia la actuala criză de sănătate publică.

Urmăriți Impact.ro și pe