Suma impresionantă care s-a strâns din amenzi în timpul stării de urgență. Ce urmează să se întâmple cu banii

Diana Radu 08.06.2020, 10:36
Suma impresionantă care s-a strâns din amenzi în timpul stării de urgență. Ce urmează să se întâmple cu banii

În timpul stării de urgență instaurată pe teritoriul României din amenzile acordate pentru nerespectarea restricțiilor s-a strâns o sumă impresionantă. Florin Cîțu a dezvăluit suma exactă, precum și ce urmează să se întâmple cu acești bani.

Câți bani s-au încasat din amenzi în timpul stării de urgență

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat la emisiunea „În fața ta” că din amenzile acordate în starea de urgență s-au strans mai puțin de 100 de milioane de lei. Însă, cuantumul tuturor amenzilor date a depășit 600 de lei. Adică din cele 600 de milioane de lei, cât a fost valoarea amenzilor în starea de urgență, s-au plătiti doar 100 de milioane.

„Mai puțin de 100 de milioane de lei au fost încasate din aceste amenzi. Sunt la bugetul de stat, vedem dacă sunt contestate și deciziile sunt favorabile cetățenilor, bineînțeles că va trebui să returnăm acești bani”, a declarat Florin Cîțu.

amnezi, stare de urgenta, suma impresionanta
Câți bani s-au încasat din amenzi în timpul stării de urgență

Cât despre anularea unor anumitor amenzi acordate, având în vedere că CCR a declarat neconstituțională mărirea acestora, Florin Cîțu a spus că nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Urmează ca acesta să aibă o discuție pe acestă temă cu premierul Ludovic Orban.

„La acest moment nu am participat la o discuție care să aibă acest subiect, amnistia fiscală pentru acest amenzi și la Ministerul Finanțelor nu discutăm de așa ceva în acest moment”, a adăugat ministrul.

Cu toate acestea, Florin Cîțu a explicat că în cazul persoanelor care contestă amenzile și câștigă în instanță „de obicei se fac compensări” din impozite și taxe, dar „sunt și cazuri când primesc banii, depinde care este situația personală a fiecărei persoane”.

Un raport realizat de Expert Forum care sunt județele din România în care s-au acordat cele mai multe amenzi pe perioada stării de urgență. În baza datelor pe care autoritățile le dețin, situația, pe județe, arată în felul următor:

  • Dolj- 17,9 milioane de lei
  • Iași- 17,6 milioane de lei
  • Prahova- 17 milioane de lei
  • Timiș- 14,9 milioane de lei
  • Mureș-14,9 milioane de lei
Urmăriți Impact.ro și pe