Suferința prin care trece Rică Răducanu. Ce diagnostic i-au pus doctorii

Andra Daoud 13.04.2022, 20:16
Suferința prin care trece Rică Răducanu. Ce diagnostic i-au pus doctorii

Rică Răducanu se confruntă cu unele probleme de sănătate care l-au trimis de urgență la medic. Fostul portar a mers la un control pentru că nu se putea odihni bine în timpul nopții și a descoperit că are o afecțiune comună, dar care, netratată, poate duce la complicații serioase. Ce diagnostic i-au pus medicii lui Nea Rică și ce au descoperit în urma unei monitorizări mai atente.

Suferința prin care trece Rică Răducanu

Rică Răducanu a ajuns la un consult medical, din cauza unor probleme care nu îl lăsau să se odihnească bine în timpul nopții. La fel ca mulți bărbați de vârsta lui, fostul portar se confruntă cu dificultăți de respirație în somn sau, popular, sforăit. Nea Rică este convins că problemele pe care le are acum au legătură cu loviturile pe care le-a încasat de-a lungul carierei de fotbalist.

Fostul internațional a primit diagnosticul de sindrom de apnee în somn, o afecțiune a mușchilor din zona gâtului, destul de comună în rândul bărbaților. Nea Rică a avut totuși puterea să glumească și a povestit întâmplarea, în stilul caracteristic.

Eu, din cauza loviturilor – noroc că am nasul ăsta mare – uite dantură, când am făcut plonjoane, mulți mi-au dat cu piciorul în nas, mi-au rupt toată partea asta, nu respir deloc pe aici, apoi am umblat eu cu gâtul, cu lovituri pe aici, cap, peste tot. Și mi-a zis că trebuie să vin, că s-ar putea să mor în somn”, a spus Rică Răducanu, potrivit Digi24.

Rică Răducanu a mai spus că soția îi atrage atenția că nu o lasă să doarmă, din cauza zgomotelor pe care le scoate în somn.

Habar n-am, eu o cert pe nevasta-mea că sforăie, am trimis-o în camera cealaltă. Ea zice că pufăi ca locomotiva… Păi eu dacă am jucat la Rapid!”, a glumit Rică Răducanu.

Medicul care l-a consultat i-a pus lui Rică Răducanu un dispozitiv pentru a-i monitoriza somnul și a constatat că, într-un interval de 5 minute, fostul fotbalist a avut respirația oprită timp de 77 de secunde.

Suferința prin care trece Rică Răducanu. Ce diagnostic i-au pus doctorii
Rică Răducanu a povestit, în stilul caracteristic, de ce afecțiune suferă

Ce este sindromul de apnee în somn

Afecțiunea cu care a fost diagnosticat Rică Răducanu este una comună în rândul bărbaților, mai ales după o anumită vârstă. Pe lângă faptul că afectează odihna, acest sindrom poate duce la complicații serioase și chiar deces în somn, în cazurile grave.

Când apar aceste pauze de respirație, intervine creierul care spune: ‘Nu mai respiri, trezește-te!’ Și pacienții au o micro-trezire, noi așa o numim. O trezire de câteva secunde pe care pacientul nu o percepe, dar care îi fragmentează somnul. Nu îl lasă să ajungă în stadiile profunde. Deci nu se va trezi odihnit, își va petrece 7-8 ore în pat, dar somnul nu va avea eficiența și calitatea care sunt de dorit”, transmite Oana Deleanu, medic primar pneumolog, cu competenţă în somnologie.

 

Urmăriți Impact.ro și pe