Suceava se pregătește să primească refugiați ucraineni. Prefect: „Vom face tot ce este necesar”

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 22.02.2022, 16:19
Suceava se pregătește să primească refugiați ucraineni. Prefect: „Vom face tot ce este necesar”

Suceava se pregătește să primească refugiați ucraineni. Prefectul județului, Alexandru Moldovan, a declarat că au fost găsite posibile locuri în care să fie amplasată o tabără mobilă pentru persoanele care ar putea să vină în România, în contextul creșterii tensiunilor dintre țara lor și Rusia.

Au fost pregătite echipamente pentru dotarea taberei de refugiați ucraineni din Suceava

Prefectul a anunțat că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a pregătit echipamentele necesare pentru dotarea taberei de refugiați ucraineni. Printre acestea se numără corturi, paturi, pături, cearșafuri, perne și surse de curent electric ce pot fi amplasate în teren în cel mult 12 ore.

„De asemenea, au fost identificate şi alte spaţii de cazare, astfel încât să fim în măsură a gestiona un eventual aflux de refugiaţi din ţara vecină, pe teritoriul judeţului. Aceste spaţii de cazare, verificate în prealabil de personalul din cadrul ISU, vor fi puse la dispoziţie fie de autorităţile publice locale, fie de operatori din turism, îndeplinind condiţiile minime în vederea cazării refugiaţilor”, a declarat Alexandru Moldovan.

Suceava se pregateste sa primeasca refugiati ucraineni
Suceava se pregateste sa primeasca refugiati din Ucraina

Au fost luate în considerare și asistența medicală și cea psihologică

Prefectul județului Suceava a mai spus că în analiza ce a fost făcută împreună cu structurile implicate în gestionarea unui eventual aflux de refugiaţi din Ucraina au fost luate în considerare și asigurarea asistenţei medicale şi a celei psihologice pentru aceste persoane.

„Este evident că nu ne dorim să fim puşi în situaţia de a pune în practică planurile pe care le avem, ne dorim ca situaţia din ţara vecină să revină la normal, dar la nevoie, vom face tot ceea ce este necesar astfel încât refugiaţii care vor solicita ajutor pe teritoriul ţării noastre să-l şi primească”, a declarat prefectul.

Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că personalul ministerului, în special cel de la Inspectoratul General pentru Imigrări, va acorda asistenţă juridică, va întocmi documentele de care va fi nevoie şi va identifica statutul fiecărui refugiat din Ucraina.

În plus, România trimite către Ucraina ajutoare pentru populația civilă, alături de țări precum Austria, Franța, Irlanda și Slovenia, după ce Kievul a cerut ajutor în acest sens de la Comisia Europeană. Mai exact, românii îi vor ajuta pe ucraineni cu câte 5.000 de pachete de analgezice, antiinflamatoare, antibiotice, precum și cu 840 de litri de dezinfectant pentru mâini.

Alte țări le pun la dispoziție la rândul lor, printre altele: dezinfectant pentru mâini și suprafețe, pachete de medicamente, corturi de campanie, saci de campanie, costume de protecție, măști chirurgicale, pături și truse de igienă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...