În cursul zilei de ieri, ministrul german al Sănătății a vorbit despre cea mai nouă subvariantă a coronavirusului, fiind extrem de îngrijorat de apariția acesteia, mai ales că este strâns legată de un număr tot mai mare de spitalizări cu COVID-19 în nord-estul Statelor Unite.
Atenția lumii este divizată în acest moment între cazurile severe din China, care sunt mascate prin faptul că recent s-a anunțat că s-a încheiat pandemia, și cazurile de Covid-10 din SUA. Astfel că experții în boli infecțioase analizează subvarianta Omicron XBB.1.5 a coronavirusului, care în prezent este unica responsabilă de peste 40% din cazurile de COVID-19 în Statele Unite săptămâna trecută, potrivit Reuters.
„Sperăm să putem trece de iarnă înainte ca o asemenea variantă să înceapă să se răspândească printre noi”, a scris pe Twitter ministrul german al Sănătății, care a precizat că autoritățile monitorizează în ce măsură subvarianta XBB.1.5 se răspândește în Germania.
Aceste comentarii au fost făcute la aproximativ două săptămâni după ce virusologul german Christian Drosten, şeful departamentului de virusologie de la reputatul Spital Universitar Charité din Berlin, a decalrat că pandemia de COVID-19 s-a încheiat iar Germania se confruntă cu primul său val endemic al infecțiilor cu coronavirusul.
Joi, 5 ianuarie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat că subvarianta Omicron XBB.1.5 va fi cea responsabilă de număr mai mare de cazuri de COVID-19 în UE și Spațiul Economic European, însă va mai dura puțin pănă se va întâmpla acest lucru.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În octombrie 2022 subvarianta a fost detectată în SUA, iar luna aceasta cazurile au crescut extrem de rapid, din cauza noii mutații.
Momentan, înafară de SUA, noua varianta a fost detectată în Regatul Unit și în alte câteva țări, inclusiv în țările UE/SEE – Danemarca, Franța, Austria, Țările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Cehia, Portugalia și Irlanda.
Infecționiștii americani sunt de părere că subvarianta de Omicron XBB.1.5 este cea mai transmisibilă de până acum, deoarece poate să înșele sistemul imunitar, însă nu se crede că provoacă o boală mai gravă decât variantele anterioare.
„Suntem îngrijorați de avansul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din SUA, în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante. Preocuparea noastră este cât de transmisibil este și cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât va avea mai multe oportunități de a se schimba”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid, potrivit DailyMail.
Noua subvariantă a reușit să dobândească 14 noi mutații la proteinele spike ale virusului, față de tulpinile din urmă, iar tulpina pare să aibă o rezistență mult mai mare la anticorpi, ceea ce înseamnă că persoanele care sunt vaccinate sau au avut o infecție anterioară sunt mai pasibile să se îmbolnăvească.