Substanță periculoasă, descoperită în apa potabilă. Avertismentul autorităților pentru locuitori, e risc de otrăvire

Ana Anitoiu 16.12.2022, 11:12
Substanță periculoasă, descoperită în apa potabilă. Avertismentul autorităților pentru locuitori, e risc de otrăvire

O substanță periculoasă a fost descoperită în apa potabilă dintr-o localitate din România. Autoritățile i-au avertizat pe locuitori că riscă să se otrăvească dacă o beau sau dacă gătesc cu ea. Riscul nu poate fi eliminat nici prin fierberea acesteia.

Ce substanță periculoasă a fost descoperită în apă

Mai exact, Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat că pe raza comunei Mănești, în toate sursele de alimentare cu apă, au fost depistate valori periculoase de arsenic în apa potabilă. Această substanță nu este distrusă prin fierberea apei.

„Ca urmare se interzice cu desăvârșire consumul apei furnizată de HidroPrahova, până la remedierea neconformității”, a anunțat DSP Prahova.

Deocamdată nu se cunosc cauzele contaminării apei cu arsenic. Astfel, până când apa nu va fi tratată, locuitorii din toate satele comunei Mănești sunt sfătuiți să o folosească doar pentru spălat și în scop menajer.

gabriela firea, primarul capitalei, apa de la robinet
Apa potabilă, contaminată cu arsenic

Cum vor fi ajutați localnicii vizați de riscul de otrăvire

Autoritățile locale din Mănești au transmis că vor pune la dispoziția localnicilor din toate satele comunei cinci containere cu apă potabilă, a câte 1.000 de litri fiecare.

Arsenicul este unul dintre cele mai nocive metale grele. Atunci când este inhalată sau ingerată, această substanță duce la otrăvire.

Chiar și în cazul expunerii la doze mici de arsenic, pe termen lung, pot apărea simptome precum furnicături la nivelul degetelor, dureri abdominale, greață și vărsături. Acest metal greu poate provoca boli de ficat, diabet, cancer, probleme de auz, dificultăți în folosirea mâinilor și picioarelor, precum și probleme digestive.

În cazurile de intoxicație cronică, severă, cu arsenic, simptomele sunt, printre altele: probleme de înghițire, crampe musculare sau stomacale, căderea părului, transpirație sau salivare excesivă, stări vomitive, sânge în urină, diaree, dar și convulsii sau un gust metalic permanent și respirație cu un miros asemănător cu cel al usturoiului, în lipsa consumului acestui aliment.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...