Substanţa folosită pentru maşini care se găseşte şi în jeleuri. Puţini ştiu acest detaliu ciudat

Iancu Andreea 19.12.2021, 14:28
Substanţa folosită pentru maşini care se găseşte şi în jeleuri. Puţini ştiu acest detaliu ciudat

Cu siguranță, ai încercat măcar o dată gustările gumate și jeleurile atât de îndrăgite de către cei mici, dar și de adulți deopotrivă. Acestea sunt tentante datorită formelor prietenoase și aromelor fructate plăcute, dar și aspectului lor strălucitor. Deși mulți le consideră un desert inspirat pentru copii, puțini știu că substanța care se găsește în jeleuri este folosită și pentru mașini. Un specialist explică despre ce este vorba.

Care este substanța care se găsește în jeleuri și se folosește pentru mașini totodată

Bomboanele gumate și jeleurile sunt unele dintre preferatele celor mici și celor mari, de asemenea. Chiar dacă conțin adesea fructe în compoziție, ele sunt preparate și cu ajutorul unui ingredient inedit. Substanța se găsește atât în jeleuri, cât și la anumite practici din industria automobilelor. Pentru a avea un aspect lucios și atrăgător, bomboanele gumate și jeleurile sunt acoperite cu ceara cu care sunt lustruite în general mașinile. Dan Cristian Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a oferit explicații în acest sens.

Ceara de carnauba se regăsește așadar atât în industria alimentară cât și în cea auto. Aceasta reprezintă o ceară naturală ce se obține din frunzele palmierului Copernica cerifera și își are originea pe teritoriul Braziliei. Conform listei de aditivi alimentari, ceara de carnauba este codificată E903. Deși poate părea extrem de ciudat, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară consideră că utilizarea cerii de carnauba ca aditiv alimentar nu reprezintă motiv de îngrijorare privind siguranța alimentară.

Care este substanța regăsită în jeleuri și este folosită și pentru mașini
Jeleurile, unul dintre deserturile preferate ale copiilor

Cum au apărut, de fapt, ursuleții gumați. Detalii din istoria celei mai îndrăgite gustări

Mai bine de 100 de milioane de ursuleți gumați sunt produși zilnic în întreaga lume. Cel puțin asta susține cea mai mare companie producătoare din lume, Haribo. Istoria bomboanelor gumate a început încă din anii ’20, de la un muncitor german și o pungă de zahăr. Pentru că era nemulțumit de munca sa dintr-o fabrică de dulciuri, bărbatul a decis să își deschidă propria sa afacere. Inițial, el pregătea dropsuri albe în propria bucătărie, iar soția le livra clienților. Numele său avea să devină un brand mondial: Ha(ns) Ri(egel) Bo(nn) = Haribo.

După un timp, Riegel a decis să schimbe rețeta și a început să producă jeleuri cu gust de fructe în forma unor ursuleți dansatori extrem de populari la târgurile acelor vremuri. Totuși, se pare că rețeta jeleurilor fusese inventată cu câteva secole în urmă, dar Riegel a fost cel care a primit laudele. Bomboanele gumate se aseamănă extrem de mult cu rahatul turcesc ori cu bomboanele din orez japoneze. Jeleurile fructate existau deja pe piață, cu mult înaintea celor produse de Riegel, dar nu aveau textura gumată din prezent.

Jeleurile gumate au cucerit Europa și SUA

Afacerea lui Hans Riegel era una înfloritoare, având 400 de angajați și o producție de 10 tone de bomboane pe zi. Înă începutul celui de-al Doilea Război Mondial a lovit serios compania. Riegel s-a stins din viață în 1945, iar cei doi fii ai săi au fost luati prizonieri. Doar 30 de angajați mai rămăseseră în fabrică. Totuși, după încheierea conflagrației mondiale, fiii lui Riegel au repus afacerea pe picioare, iar în 1960 reușeau să facă brandul cunoscut în întreaga Europă.

Ursuleții gumați ajungeau în 1975 în Statele Unite ale Americii, unde au deschis calea unei competiții pe piața producătorilor de dulciuri. În 1981 au apărut și variante locale la fel de apreciate. Cu toate acestea, jeleurile gumate originale rămân printre favoritele multora, păstrând textura perfectă și aroma fructată de altădată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...