Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la limba română. Ce au avut de rezolvat elevii și cât de dificile au fost cerințele?

Emanuela Pană 16.08.2023, 08:00
Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la limba română. Ce au avut de rezolvat elevii și cât de dificile au fost cerințele?

Încep probele scrise ale examenului național de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Potrivit calendarului oficial, elevii vor susține miercuri, 16 august, proba la Limba și Literatura Română. Este prima dată când toate lucrările de la un examen național vor fi evaluate digitalizat, conform anunțului făcut de Ministrul Educației. Iată subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la limba română.  

Update: Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la limba română 

Subiecte Limba română, profil real

 

Subiecte Limba română, profil uman

BAC 2023, sesiunea de toamnă: încep probele scrise  

Miercuri, 16 august, încep probele scrise de la examenul național de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie, conform calendarului oficial. Prima probă scrisă este, așa cum bine se știe, la Limba și Literatura Română. Joi, 17 august, este programată proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie.  

Proba la alegere a profilului și specializării se va desfășura vineri, 18 august, iar proba la Limba Maternă va avea loc pe data de 21 august. Primele rezultate ale examenului de BAC 2023, sesiunea de toamnă, vor fi afișate pe 25 august, până în ora 12:00, potrivit calendarului.  

Reamintim că săptămâna trecută avut loc echivalarea probelor de competențe cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, la examenul național de Bacalaureat 2023, pentru cea de-a doua sesiune a examenului național.  

Evaluare digitalizată a lucrărilor, la sesiunea de toamnă 

Ministerul Educației a anunțat că generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaţilor, la sesiunea august – septembrie 2023 a examenului naţional de Bacalaureat, ale cărui probe scrise au început astăzi, 16 august 2023. 

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că își dorește digitalizarea evaluării pentru toate examenele naţionale, fie că vorbim despre Evaluarea Națională, Bacalaureat, concursul de ocupare a posturilor sau definitivat.  

Potrivit ei, este vorba nu numai despre un progres necesar, întrucât simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării examenelor menționate, ci şi firesc, în contextul evoluţiei tehnologice.  

”Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării.

Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook. 

Citește și: Calendar Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă. Când încep înscrierile?

Calendar Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă  

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat va avea loc în intervalul 17 iulie 2023 – 29 august 2023, incluzând aici atât perioada de înscriere, cât şi perioada de afişare a rezultatelor şi de rezolvare a eventualelor contestaţii. Calendarul complet pentru a doua șansă la Bacalaureat arată astfel: 

  • 17-24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;   
  • 7-8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;   
  • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;   
  • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D;   
  • 10-11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;   
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;   
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;   
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;   
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;   
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00);   
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor;   
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale.  

Condiții de promovare a examenului de BAC 

Vor promova examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea august-septembrie, candidații care:  

  • Au susţinut proba A01, respectiv A02 şi au obţinut cel puţin nota 5;  
  • Au susţinut probele B şi C prevăzute la art. 99 alin. (4) şi au obţinut la proba B cel puţin echivalentul nivelului B1, respectiv  
  • A2, în funcţie de tipul de probă susţinut, iar la proba C au obţinut cel puţin nivelul „mediu”;  
  • La probele A1 şi A2 prevăzută la art. 99 alin. (4) au obţinut cel puţin nota 5;  
  • Au susţinut, după caz, proba D prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5;  
  • Au susţinut proba E, prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre cele două discipline;  
  • Dacă au susţinut proba F, prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre cele două discipline;  
  • Au obţinut media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obţinute la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, şi la probele scrise, cel puţin egală cu 6. 

Peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul național de BAC 2023, sesiunea august-septembrie, iar aceasta este prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată. 

”Odată cu sesiunea august – septembrie 2023 a examenului naţional de Bacalaureat, ale cărui probe scrise încep miercuri, 16 august, Ministerul Educaţiei generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaţilor.

În sesiunile iunie – iulie 2022 şi iunie – iulie 2023 ale examenului naţional de Bacalaureat, respectiv ale evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidaţii din judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...