Calendar Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă. Când încep înscrierile?

Emanuela Pană 04.07.2023, 14:38
Calendar Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă. Când încep înscrierile?

Absolvenții de clasa a XII-a care nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea de vară și cei care nu au apucat să susțină probele ”examenului maturității” mai au o șansă în toamnă. Vezi când încep înscrierile pentru a doua sesiune a examenului național și cum arată calendar Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă. 

Cum s-au descurcat elevii la BAC 2023, sesiunea de vară?  

Absolvenții de liceu se pregătesc deja pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2023. 27,2% dintre elevii care au susținut probele scrise din cadrul examenului de BAC, sesiunea din iunie, nu au promovat. Rata de promovare este mai mică decât anul trecut, când a fost de 73,3% (comparativ cu 72,8% în prezent). 

Elevii care nu au reușit să ia BAC-ul în prima sesiune – sesiunea de vară, în sesiunile trecute sau cei care nu au intrat în BAC din cauza corigențelor mai au o șansă. Ei pot susține ”examenul maturității” în sesiunea de toamnă, care este programată la scurt timp după sesiunea de vară.  

Anul acesta, peste 130.000 de elevi au susținut probele examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea din iunie, cifra fiind mult sub așteptări. Există informații potrivit cărora peste 50.000 de elevi care erau în clasa I în urmă cu 12 ani nu au mai ajuns să se înscrie la examenul național.  

Se vorbește chiar despre mii de elevi care nu s-au înscris în prima sesiune a examenului de BAC, deși au terminat clasa a XII-a, motivul fiind acela că nu au încredere în cunoștințele lor. În plus, experiența anilor trecuți a dovedit că un număr relativ mare de elevi nu obțin media de trecere în prima sesiune.

Citește și: Rezultate BAC 2023 după contestații. Când află elevii notele finale la Bacalaureat? 

Când încep înscrierile pentru BAC 2023, sesiunea august-septembrie? 

În perioada 17-24 iulie încep înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2023, iar elevii care nu s-au înscris în prima sesiune şi cei care pică sesiunea sau care au picat în sesiunile precedente mai au o șansă. 

Ei au posibilitatea să dea, din nou, așa-numitul ”examen al maturității”, iar sesiunea de toamnă are loc la scurt timp după sesiunea din iunie. Înscrierile încep, așadar, pe 17 iulie, iar elevii au la dispoziție o săptămână pentru a face acest lucru.  

Este important de menționat că la această sesiune se pot înscrie inclusiv elevii care nu au reuşit să termine clasa a XII-a până la sesiunea de vară, dar care și-au rezolvat între timp corigențele.

Înscrierea elevilor la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se face în perioada prevăzută în calendarul oficial, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor). 

Vezi și: Țara în care se dă cel mai greu examen de Bacalaureat. Trebuie să ai o minte sclipitoare ca să-l treci. Proba poate dura până la 9 ore

Calendar Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă 

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat va avea loc în intervalul 17 iulie 2023 – 29 august 2023, incluzând aici atât perioada de înscriere, cât şi perioada de afişare a rezultatelor şi de rezolvare a eventualelor contestaţii. 

Calendar Bacalaureat 2023 sesiunea de toamna
Calendar Bacalaureat 2023 sesiunea de toamna

Iată cum arată calendarul complet pentru a doua șansă la Bacalaureat 2023: 

  • 17-24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;  
  • 7-8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;  
  • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;  
  • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D;  
  • 10-11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;  
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;  
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;  
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;  
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;  
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00);  
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor;  
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale. 

Condiții de promovare a examenului de BAC 

Vor promova examenul de Bacalaureat 2023 candidații care: 

  • Au susţinut proba A01, respectiv A02 şi au obţinut cel puţin nota 5; 
  • Au susţinut probele B şi C prevăzute la art. 99 alin. (4) şi au obţinut la proba B cel puţin echivalentul nivelului B1, respectiv 
  • A2, în funcţie de tipul de probă susţinut, iar la proba C au obţinut cel puţin nivelul „mediu”; 
  • La probele A1 şi A2 prevăzută la art. 99 alin. (4) au obţinut cel puţin nota 5; 
  • Au susţinut, după caz, proba D prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5; 
  • Au susţinut proba E, prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre cele două discipline; 
  • Dacă au susţinut proba F, prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre cele două discipline; 
  • Au obţinut media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obţinute la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, şi la probele scrise, cel puţin egală cu 6. 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...