SUA vor să nu participe la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022. Motivul boicotului este unul politic

Andrei Cezar 17.11.2021, 14:31
SUA vor să nu participe la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022. Motivul boicotului este unul politic

Americanii sunt la un pas să ia o decizie fără precedent. SUA par extrem de hotărâte să boicoteze la nivel diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 din cauza abuzurilor supra drepturilor omului din China. Competiția are loc în februarie anul viitor, la Beijing.

SUA, la un pas de o decizie istorică. Americanii sunt tentați să refuze participarea la Jocurile Olimpice de iarnă din China

Administrația peședintelui american Joe Biden ia în calcul ca la Jocurile Olimpice de la Beijing, care vor avea loc între 4 şi 20 februarie 2022, SUA să nu aibă reprezentanți la nivel diplomatic. Deocamdată nu a fost luată o decizie clară în acest sens, însă potrivit publicației The Washinton Post, președintele Biden înclină să trimită o recomandare de a nu trimite funcționari la Beijing.

Potrivit sursei citate, cu câteva zile în urmă, Joe Biden și Xi Jinping au avut o conversație telefonică de 3 ore și jumătate, însă oficialul chinez nu l-a invitat formal pe președintele Americii să participe la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice.

În convorbirea cu Xi, Biden a ridicat problema situațiilor din Tibet, Xinjiang și Hong Kong, precum și cea a respectării drepturilor omului în general de regimul chinez.”, se precizează într-un comunicat al Casei Albe, potrivit gsp.ro.

În mod normal, la festivitatățile de deschidere și închidere a unor astfel de evenimente sportive, Casa Albă trimite o delegație. Acum însă, congresmeni democrați și republicani, printre care şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au pledat în favoarea unui boicot diplomatic, în semn de protest pentru abuzurile împotriva drepturilor omului în China, aminteşte presa locală, potrivit EFE.

China, acuzată de crime împotriva umanității

Casa Albă nu a luat încă o decizie în acest sens și a refuzat să se pronuțe pe marginea acestui subiect.

Nu am nimic de adăugat pe acest subiect. Dar vă pot spune că (subiectul) nu a fost inclus în conversaţia (dintre Biden şi Xi)”, le-a declarat jurnaliştilor subsecretarul de presă al Casei Albe, Andrew Bates.

SUA s-au aflat printre țările care au acuzat China de genocid asupra populației uigure și a altor grupuri etnice musulmane din regiune Xingjiang. Două dintre cel mai importante organizații americane care luptă pentru drepturile omului, Amnesty şi Human Rights Watch, au făcut publice rapoarte în care acuză China de crime împotriva umanității, scrie Adevărul.ro.

China neagă toate acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang, susţinând că sistemul său de lagăre de „reeducare” este menit să combată separatismul şi militantismul islamist din regiune.

Urmăriți Impact.ro și pe