SUA trimit două portavioane în Marea Chinei de Sud pentru a contracara „influența malignă”. China contracarează cu 39 de avioane deasupra Taiwanului

Beatrice Dumitru 24.01.2022, 14:27
SUA trimit două portavioane în Marea Chinei de Sud pentru a contracara „influența malignă”. China contracarează cu 39 de avioane deasupra Taiwanului

Operațiuni americane în forță au avut loc în Marea Chinei de Sud împreună cu Japonia. Drept răspuns, China a trimis 39 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului. Deși are propriul guvern încă de la instalarea comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, Beijingul consideră această insulă drept o provincie a sa.

Nouă incursiune a Chinei în spațiul aerian al Taiwanului

Taiwanul a raportat o nouă incursiune a forțelor aeriene chineze, cu 39 de avioane de război, în Zona de Identificare a Apărării Aeriene a țării, a declarat Ministerul Apărării de la Taipei. Este cea mai mare incursiune de acest fel în regiune din acest an, după cea din 4 octombrie, când au fost detectate 56 de avioane chineze.

Forţele aeriene taiwaneze au emis avertismente radio şi au activat sistemele de rachete antiaeriene pentru a monitoriza activitățile. Incursiunile au fost făcute cu 24 de avioane de luptă J-16, 10 avioane de luptă J-10, două avioane de transport Y-9, două avioane de avertizare antisubmarin Y-8 și un bombardier H-6 cu capacitate nucleară.

SUA trimit două portavioane în Marea Chinei de Sud pentru a contracara „influența malignă”. China contracarează cu 39 de avioane deasupra Taiwanului
Incursiune a Chinei în spațiul aerian al Taiwanului.

 

Fără îndoială că aceasta incursiune face parte din campania mai amplă a Beijingului care pune la încercare voința și a capacitatea Taiwanului de a continua să reziste”, a spus Collin Koh, cercetător la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore, relatează CNN.

Taiwan și China au guverne separate

Taiwan și China continentală au guverne separate de când naționaliștii învinși s-au retras pe insulă, la sfârșitul războiului civil chinez, acum mai bine de 70 de ani. Dar Taiwanul nu este recunoscut ca stat independent, iar Beijingul consideră această insulă drept o provincie a sa.

Beijingul nu a exclus forța militară pentru a lua Taiwanul și a menținut presiunea asupra insulei democratice în ultimii ani, cu incursiuni frecvente cu avioane de război în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ).

Operațiuni americane în Marea Chinei de Sud

Incursiunile au venit la o zi după ce marinele americane și japoneze au făcut o demonstrație de forță în Marea Filipinelor, o zonă care include apele la est de Taiwan, alcătuind o flotilă care includea două portavioane ale marinei americane, două nave de asalt amfibie americane și un distrugător japonez de elicoptere.

Navele marinei americane navighează în mod obișnuit în apropierea insulelor ocupate de chinezi din Marea Chinei de Sud pentru a contesta pretențiile de suveranitate chineză, precum și prin strâmtoarea Taiwan, spre furia Beijingului.

Departamentul de Apărare al Statelor Unite a declarat că cele două grupuri de transportatoare ale marinei americane, conduse de navele lor amiral USS Carl Vinson și USS Abraham Lincoln, au început duminică operațiunile în Marea Chinei de Sud.

Potrivit unei declarații a Marinei SUA navele de război „se pregăteau pentru a păstra și proteja o regiune indo-pacifică liberă și deschisă”.

Urmăriți Impact.ro și pe