SUA spune că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea

Elena Avramescu 28.04.2022, 07:37
SUA spune că armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea

Statele Unite dețin informații credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Donețk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiția penală globală, Beth Van Schaack, la ONU.

Ucrainenii, executați de armata rusă

„Acum avem informații credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Donețk a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să-i aresteze. Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării sumare a civililor și a combatanților care sunt în afara luptei în virtutea predării, rănilor sau a altor forme de incapacitate”, a spus Van Schaak, potrivit CNN.

Van Schaak a mai spus că SUA au „rapoarte credibile despre indivizi uciși în stil de execuție cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violența sexuală împotriva femeilor și fetițelor.”

„Aceste imagini și rapoarte sugerează că atrocitățile nu sunt rezultatul unor unități sau indivizi necinstiți; ei, mai degrabă, dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forțele Rusiei sunt angajate.

Să fim clari: cei care au dezlănțuit, au comis și au ordonat aceste crime trebuie trași la răspundere, iar dovezile acestei criminalități cresc zilnic. Mesajul nostru simplu către conducerea militară și politică a Rusiei și dosarul este următorul: lumea urmărește, iar voi veți fi tras la răspundere”, a spusVan Schaak.

Statele Unite salută ancheta CPI privind atrocitățile comise în Ucraina, a spus Van Shaak, făcând referire la obiectivul comun al părților interesate de a obține dreptate.

„Statele Unite sprijină o serie de investigații internaționale privind atrocitățile din Ucraina. Acestea includ cele conduse de Curtea Penală Internațională, ONU și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”, a mai spus aceasta.

Pe teritoriul Romaniei nu sunt instruiti militari ucraineni
Armata ucraineana

Rușii au provocat pagube „semnificative” la spitalul Severodonețk din Ucraina

O lovitură militară rusă a provocat pagube „semnificative” unui spital regional din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, arată videoclipul difuzat de administrația regională Lugansk.

Videoclipul începe cu scene cu ferestre explodate într-o scară de spital. Pe măsură ce persoana care realizează videoclipul urcă scările, se văd mai multe resturi și daune, inclusiv o ușă aruncată din balamale. Odată ieșit din casa scării, în afara camerei de spital se vede o încurcătură de metal, gips-carton și resturi. Într-o cameră, ferestrele au fost explodate; încăperii de lângă ea îi lipsește un perete întreg, există o gaură mare în clădire.

Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale Luhansk, a declarat că o femeie a fost ucisă în atacul militar, dar și că au mai rămas doar două spitale funcționale în regiunea Lugansk: acesta în Severodonetsk și altul în orașul din apropiere Lysychansk.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...