SUA şi Coreea de Sud au dat startul primului exerciţiu naval combinat: „A fost pregătit pentru a răspunde provocărilor nord-coreene”

Elena Avramescu 26.09.2022, 08:44
SUA şi Coreea de Sud au dat startul primului exerciţiu naval combinat: „A fost pregătit pentru a răspunde provocărilor nord-coreene”

Coreea de Sud şi Statele Unite, aliate până la capăt. În cursul zilei de astăzi au anunațat că au dat startul primului lor exerciţiu naval combinat din ultimii 5 ani, în apropierea peninsulei, la numai o zi după ce Pyongyang a decis să efectueze un tir de rachetă balistică. Acest lucru nu este de mirare deoarece Washingtonul este un aliat de bază al Seulului din punct de vedere al securității, astfel că staţionează în jur de 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud pentru protejarea de Coreea de Nord.

Primul exerciţiu naval combinat pentru SUA și Coreea de Sud

În acest sens, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a ținut să facă o promisiune fermă, spunând că va intensifica exerciţiile militare comune cu Statele Unite, deoarece toți anii de diplomaţie cu Coreea de Nord au eșuat sub conducerea predecesorului său.

„Acest exerciţiu a fost pregătit pentru a demonstra voinţa puternică a alianţei Coreea de Sud-SUA de a răspunde provocărilor nord-coreene”, a notat marina sud-coreeană într-un comunicat.

Exerciţiul militar se va desfășura pe parcursul a patru zile, pe coasta de est a Coreei de Sud, și va implica mai mult de 20 de nave şi avioane ce vor efectua exerciţii cu privire la operaţiuni de război anti-navă şi anti-submarin, manevre tactice şi alte operaţiuni maritime.

În plus, în cursul zilei de ieri, Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică după ce un portavion american s-a deplasat în Coreea de Sud pentru exerciţii. Se întâmplă cu câteva zile înainte de vizita la Seul a vicepreşedintelui SUA Kamala Harris, notează AFP.

Exercitiu militar naval desfasurat de UE și Indonezia
Exercitiu militar naval desfasurat de UE și Indonezia

Portavionul USS Ronald Reagan, zărit în Coreea de Sud

În urmă cu câteva zile, în Coreea de Sud a sosit un portavion american, iar acesta urmează să se alăture altor nave militare într-o demonstrație de forță ce are ca scop trimiterea unui mesaj Coreei de Nord. Este pentru prima dată în aproximativ patru ani când se întâmplă acest lucru.

Astfel că portavionul USS Ronald Reagan a fost însoțit de alte câteva nave și a acostat la o bază navală din orașul-port Busan din sudul țării. Sosirea sa marchează cea mai semnificativă desfășurare de până acum în cadrul unui noi strategii pentru ca mai multe active strategice ale SUA să se desfășoare în zonă cu scopul de a descuraja Coreea de Nord.

Contraamiralul Michael Donnelly, comandantul grupului de atac, a ținut să precizeze că vizita cu pricina a fost planificată de foarte mult timp, așadar menirea acesteia este de a pune baza unei relații cu aliații sud-coreeni și de a stimula interoperabilitatea între forțele navale.

„Lăsăm mesajele în seama diplomaților. Este o oportunitate pentru noi de a exersa tactici și operațiuni”, a spus contraamiralul Michael Donnelly atunci când a fost întrebat despre semnale către Coreea de Nord.

Aceste exerciții comune au rolul de a se asigura faptul că toți aliații au capacitatea de a răspunde la amenințări oriunde și în orice moment.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...