Alertă la Seul. Coreea de Nord se pregătește să testeze o rachetă balistică lansată de pe submarin

Mihnea Tălău 24.09.2022, 11:07
Alertă la Seul. Coreea de Nord se pregătește să testeze o rachetă balistică lansată de pe submarin

Armata sud-coreeană a detectat semne că Coreea de Nord s-ar putea pregăti să testeze o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM), a anunțat sâmbătă agenția de presă Yonhap, cu câteva zile înainte de vizita vicepreședintelui american Kamala Harris.

Provocări nord-coreene

Armata a detectat pregătiri în această săptămână în Sinpo, provincia Hamgyong de Sud, Coreea de Nord, a relatat Yonhap, citând o sursă militară sud-coreeană anonimă. Acest lucru este în concordanță cu raportul unui grup de reflecție cu sediul în SUA din această săptămână, care a citat imagini din satelit comercial.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol este conștient de semnele și mișcările care sugerează provocări nord-coreene, inclusiv SLBM-uri, a precizat sâmbătă biroul prezidențial într-o declarație.

Liderul de la Seul a făcut presiuni pentru mai multe exerciții comune și alte demonstrații de putere militară ca avertisment pentru Coreea de Nord, care a efectuat anul acesta un număr record de teste cu rachete și pare să se pregătească să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017.

Kamala Harris urmează să viziteze Coreea de Sud și Japonia

Vicepreședintele american Kamala Harris urmează să viziteze regiunea săptămâna viitoare și să se întâlnească cu liderii Japoniei și Coreei de Sud.

Un oficial de rang înalt al administrației americane a declarat vineri, în cadrul unei ședințe de informare, că un test nuclear sau alte provocări sunt posibile în timpul călătoriei lui Harris în regiune, dar că nu au predicții sau anunțuri de făcut.

Un portavion american a sosit vineri în Coreea de Sud pentru prima dată în aproximativ patru ani, alăturându-se altor nave militare pentru a participa la exerciții comune cu forțele sud-coreene.

Coreea de Nord a denunțat desfășurările militare americane anterioare și exercițiile comune ca fiind repetiții pentru război și dovezi ale politicilor ostile ale Washingtonului și Seulului. Exercițiile au stârnit, de asemenea, proteste din partea activiștilor pentru pace, care spun că acestea cresc tensiunile regionale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...