Reacția președintelui Ucrainei, după ce Rusia a anunțat că retrage trupe de la graniță. „Nu vedem nimic”

Beatrice Dumitru 16.02.2022, 14:37
Reacția președintelui Ucrainei, după ce Rusia a anunțat că retrage trupe de la graniță. „Nu vedem nimic”

Ministerul rus al Apărării a anunțat că o parte a forțelor militare și-au încheiat exercițiile de pregătire și se vor se retrage de la granița cu Ucraina. Dar NATO susține că, de fapt, Moscova își consolidează trupele la frontieră. Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat după anunțul Rusiei.

Președintele Ucrainei, despre retragerea trupelor ruse

Rusia a publicat un videoclip în care se văd tancuri, vehicule de luptă de infanterie și unități de artilerie părăsind peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 și a anunțat că retrage o parte din trupele aflate la granița cu Ucraina.

Astfel, Ministerul rus al Apărării a declarat că au fost finalizate exercițiile în districtele militare din sud și vest, lângă Ucraina, iar trupele se întorc la garnizoanele lor. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a reacționat după anunțul Moscovei.

Reacția președintelui Ucrainei, după ce Rusia a anunțat că retrage trupe de la graniță. „Nu vedem nimic”
Rusia a anunțat că retrage o parte a trupelor.

Ca să fiu sincer, reacționăm la realitatea pe care o avem și nu vedem încă nicio retragere. Tocmai am auzit despre asta. Când trupele se vor retrage, toată lumea va vedea asta, dar deocamdată este doar o declarație”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de BBC.

„Toți oamenii normali se așteaptă la o detensionare”

Occidentul și SUA au avertizat că Rusia ar putea invada Ucraina în orice zi, după ce a adunat peste 100.000 de soldați la granița cu țara vecină. Liderii mondiali i-au cerut lui Vladimir Putin să retragă trupele și să se așeze la masa tratativelor, în timp ce președintele american Joe Biden a spus că SUA va apăra fiecare centimetru din teriotirul NATO, dacă Rusia va intra în Ucraina.

Cred că toți oamenii normali se așteaptă la o detensionare. Cât despre amenințare, am spus de multe ori că suntem liniștiți în privința oricăror amenințări pentru că ne amintim că toate acestea nu au început ieri. Acest lucru se întâmplă de mulți ani”, a adăugat președintele Ucrainei.

Kremlinul a declarat că președintele rus Vladimir Putin este în favoarea negocierilor și diplomației cu privire la tensiunile din jurul Ucrainei și consideră un semn pozitiv faptul că Joe Biden este dispus să discute despre această criză care a pus lumea pe jar. „De dragul viitorului nostru comnun, să alegem diplomația”, a transmis liderul de la Casa Albă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...