REPORTAJ Studiourile Buftea, mai ceva ca la Hollywood. Flota de mașini înnoită, iar Cadillacul lui Nea Mărin miliardar renaște

Andrei Cezar / 26.01.2021, 18:55

Strigătul triumfător de luptă al ”kilometrului zero” din cinematografia românească se face auzit din nou în lumea filmului, după câțiva ani de degradare profundă ce i-a făcut chiar și pe cei mai optimiști susținători să se îndoiască de viitorul său. Studiourile Buftea renasc din propria-i cenușă, precum pasărea Phoenix, iar astăzi se pot lăuda cu investiții vizibile în valoare de ”milioane de euro”, așa cum ne-au mărturisit angajații acestora. Unul dintre punctele principale de atracție îl reprezintă flota de mașini de epocă ce povestesc, doar privindu-le, o bună parte a cinematografiei românești, flotă care s-a înnoit cu peste zece exemplare în ultimele luni. Într-un material exclusiv Impact.ro veți regăsi poveștile autovehiculelor care au scris istorie în filme precum ”Nea Mărin miliardar” sau ”Duminică la ora 6”.

Cadillacul lui Nea Mărin miliardar, pe cale să fie recondiționat

Cinefilii cunosc, cu siguranță, că pe lângă personajele cosacrate din producția românească ”Nea Mărin Miliardar”, ca Amza Pellea, Stela Popescu, Jean Constantin, Draga Olteanu Matei sau Puiu Călinescu, în celebrul film și-a făcut apariția un alt ”personaj” extravagant: un Cadillac DeVille Convertible, fabricat în anii ’60, care a frânt inimi la vremea lui.

Impunătoare, frumoasă și puternică, mașina este la fel de îndrăgită ca personajele peliculei, iar datorită prestanței și popularității sale a apărut și în alte producții autohtone de-a lungul timpului. Însă în anii 90, autovehiculul s-a defectat. Mecanicii Studiourilor Buftea au spus că defecțiunea este la cutia de viteze, iar din lipsă de fonduri pentru reparații, autoturismul a rămas în garaj ani de zile. Ultimul film în care a apărut a fost ”Paparazzo” în regia lui Nicolae Mărgineanu – 1999. Atunci mașina a fost folosită tractată.

După privatizarea studiourilor, Cadillac-ul suferă o ”mutație genetică” majoră. Îi este montat un motor BMW diesel și o cutie de viteze manuală, potrivit 4tuning.ro. Pentru o doză de opulență cât mai mare, mașina este vopsită într-un roșu carmin și folosită ulterior în videoclipul fetelor de la Andre.

Cadillac De Ville Cabrio - masina din filmul ”Nea Mărin miliardar”
Cadillac De Ville Cabrio – masina din filmul ”Nea Mărin miliardar”

Acum, Cadillac-ul lui Nea Marin miliardar își așteaptă renașterea, în garajul Studiourilor, acolo unde ”zace” fără cutie și motor.

”Din păcate ea nu este într-o stare foarte bună acum, dar conducerea noastră a mai achiziționat încă două. Una este funcțională, iar cealaltă este donatoare pentru a reuși să o facem pe aceasta funcțională și să-i redăm strălucirea de altădată. Să o aducem la culoarea inițială, să o retapițăm și să îi schimbăm partea mecanică și să fie funcțională. Asta ne dorim cel mai mult în momentul de față.”, a declarat pentru Impact.ro Ștefan Chiriac, unul dintre responsabilii cu mentenanța aparaturilor tehnice din cadrul Studiourilo Buftea.

După ce va fi readusă la viață, mașina va fi folosită pentru tururi de studio și ca exponat al muzeului ce va fi înființat în viitorul apropiat.

Ștefan Chiriac: ”Vrem să facem tururi de studio începând de anul acesta, în care să introducem în circuit și partea auto pentru că stârnește interes în rândul foarte multor oameni.”

GAZ - masina ruseasca folosita mai mult pentru vizitele oficiale ale sovieticilor in Romania
GAZ – masina ruseasca folosita mai mult pentru vizitele oficiale ale sovieticilor in Romania

GAZ-ul rusesc, mașina cu care erau plimbați ”baștanii” din Uniunea Sovietică, atunci când ne făceau vizite oficiale

Pe lângă celebrul Cadillac, în garaj există și alte modele care au putut fi văzute în producțiile românești. Spre exemplu, GAZ-ul rusesc, mașină folosită de celebrul actor Kirk Duglas atunci când a sosit la noi și care a apărut în pelicula ”Duminică la ora 6”, regizat de Lucian Pintilie. De asemena, o altă ”vedetă” este mașina mortuară folosită în filmul ”Tache” al lui Igor Cobileanski, care îl are în rol principal, cel de gropar, pe Mircea Diaconu.

”GAZ-ul rusesc are o istorie interesantă. Mașina a fost folosită în filmul ”Duminică la ora 6”, film cu care și-a făcut debutul regizoral Lucian Pintilie. Însă ea era folosită ca mașină de protocol, atunci când soseau în vizită oficială la noi difrite persoane importante din Uniunea Sovietică. Vorbim aici de anii 50. De asemena, ea a fost folosită și de Kirk Duglas, atunci când a venit la noi. Prima lui mașină era americană, apoi cea rusească. Autoturismul are ”suicide doors” (portiere care se deschid invers prin poziționarea diferită a balamalelor – n.r.) și se află într-o stare bună, necesită doar un pic de atenție pentru a o repune în funcțiune.”, ne-a mai declarat Ștefan Chiriac.

Ferrari GTS 308
Ferrari GTS 308

În plus, în decurs de doar două luni de zile flota de mașini a Studiourilor a fost îmbogățită cu peste zece mașini de colecție, printre care un Ferrari GTS 308, un Mercedes Pagoda și un Rolls Royce Corniche Cabriolet.  Toate exemplarele pot fi utilizate de cei care își doresc să producă filme în Studiourile Buftea și vor fi incluse, de asemenea, odată cu primăvara acestui an, într-o expoziție de mașini.

”Avem un lot de 30 de mașini deocamdată, care crește. Și în funcție cum va merge acest business, pentru că vrem să le și închiriem, vom achiziționa mai multe. Intenționăm undeva la 50 de mașini să avem pentru început.”, a mai precizat Ștefan Chiriac.

Investiții de milioane de euro în ultimii doi ani

Bărbatul ne-a mărturisit că în ultimii doi ani de zile s-au făcut investiții masive în Studiouri, de ordinul milioanelor de euro, investiții care au constat în refacerea cantinei vechi, construirea unui nou restaurant, renovarea celor 19 platouri de filmare și altele.

Mercedes Benz Pagoda
Mercedes Benz Pagoda

Tot începând din primăvara acestui an, reprezentanții Studiourilor vor să organizeze tururi pentru persoanele care doresc să intre în atmosfera cinematografiei.

”Turul de studio va dura cam patru ore și va include expoziția auto, decorul exterior Boston, unul dintre platourile vechi de filmare, zona de tehnică veche a cinematografiei, folosită la noi de-a lungul anilor, începând cu 1956, zona de costume – avem 30.000 de costume de film, 50.000 de piese de mobilier vechi – un platou nou de filmare, platoul cu bazinul de apă, platoul de filmări combinate, iar ca punct final va fi restaurantul, pentru cei care vor dori să servească masa.”, ne-a mai declarat reprezentantul studiourilor Buftea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI